"Ni godinu poslije Maestra nije ulovljen dirigent jer sjedi u Vladi"

PRIJE godinu dana neki su možda i pomislili da je u Hrvatskoj konačno započela borba protiv korupcije. Tada je policija ušla u Hrvatski Fond za privatizaciju te iza rešetaka odvela trojicu potpredsjednika Josipa Matanovića, Roberta Perišu i Ivana Gotovca. Nakon akcije cijeli državni vrh je sjao od sreće jer su mislili da su Bruxellesu pokazali kako mogu i žele uhvatiti i velike ribe u borbi protiv korupcije, a ne samo par liječnika i nižih službenika iz gruntovnice. No, iz Europe su i nakon te akcije "Maestro" govorili da ipak još nisu uhvaćene uistinu velike ribe.

Predsjednik Stjepan Mesić je nakon provedene akcije rekao "došli smo do hardwarea, potrebno je naći software". Sanader je zatim u predizbornoj kampanji počeo papagajski ponavljati kako "nećemo stati na Maestru", što se sada pokazuje jednako isprazna izjava kao i "branit ćemo cijenu Eurosupera 95 na osam kuna". Premijer se nije mogao načuditi kad je ubrzo javnost "Maestro" počela smatrati više neuspjehom njegove Vlade, nego uspjehom. Normalno da je neuspjeh kada nitko od ministara iz Nadzornog odbora  HFP-a nije odgovarao pod objašnjenjem da oni nisu mogli znati za djela Matanovića, Periše i Gotovca.

Godinu dana poslije rezultata je posve očekivan. "Dirigent" nije uhvaćen, nije se proširila istraga na ljude iznad trojice potpredsjednika, a nije pokrenuta ni akcija barem iste razine u nekom drugom dijelu državnog aparata. Istraga o "Maestru" je završila ali suđenje još nije počelo, a  sigurno je da niti neće započeti prije jeseni.

Istraga završena bez iskaza ključnog svjedoka

Koliko je poslije ljudima iz državnog vrha bilo stalo do akcije "Maestro" najbolje pokazuje činjenica da je istraga o ovoj aferi završena a da nije saslušan USKOK-ov pouzdanik Joško Kuzmanić. Kuzmanić je početkom godine završio u bolnici i prošao je dvije operacije te je tvrdio da državnom odvjetniku Mladenu Bajiću niti nikome iz vlasti više nije stalo do njega. Istražni sudac Boris Ivančić je nakon kraćeg razgovora s Kuzmanićem zaključio da mu je psihofizičko stanje narušeno zbog dvije operacije koljena u mjesec dana, te da ne može biti duže koncentriran na razgovor. Na kraju su u USKOK-u zaključili da im Kuzmanićev iskaz uopće ne treba, pa su zaključili istragu. A da nije bilo Kuzmanića ne bi bilo ni uhićenja trojice potpredsjednika HFP-a.

Pančić: "Dirigent" nije uhvaćen jer sjedi u Vladi

Saborski zastupnik SDP-a Ivica Pančić za Index je rekao kako nije nimalo čudno što godinu poslije "Maestra" nije uhvaćen "dirigent.

"Jednostavno, "dirigent" nije uhvaćen zato jer sjedi u ovoj Vladi. Svakom objektivnom promatraču je moglo biti jasno da je akcija provedena na brzinu kako bi se Bruxellesu pokazalo da se nešto radi u borbi protiv korupcije. Tu nije bilo stvarne želje da se pobjedi korupcija i jasno je da je netko iz državnog vrha stopirao daljnje širenje akcije i hvatanja dirigenta.", kaže Pančić.

Ivica Pančić kaže da ne može korupciju nikako pobijediti ona Vlada koja sama sudjeluje u korupciji i namješta natječaje. On smatra da se i u samom Fondu moglo još elemenata za nove kaznene prijave, a kamoli u drugim dijelovim državnog aparata.

"Što se tiče same akcije "Maestro" možda netko i strada od ovih uhićenih, ali malo je vjerojatno da će itko osim njih", zaključuje Pančić.

Nema promjena ni u samom Fondu

Nakon "Maestra" Sanader i Damir Polančec su tvrdili da će doći i do reforme HFP-a, ali do danas nije ni tamo ništa promijenjeno osim što je postvaljen novi predsjednik Vedran Duvnjak umjesto dosadašnjeg Grge Ivezića. Josip Friščić, predsjednik HSS-a koji je tada bio u oporbi, nakon Maestra  je rekao da je ta afera još jedan pokazatelj da ministri ne bi smjeli sjediti u upravnim odborima jer "ili učestvuju u nepravilnostima, ili se drugi iza njih skrivaju". No, zato nije puno protestirao kada je njegov ministar Damir Bajs imenovan u Upravni odbor Fonda. Za Index je tada rekao da se i dalje protivi da ministri budu u upravnim i nadzornim odborima te da nije ni znao da će Bajs biti imenovan u taj odbor. Eto, toliko o principijelnosti i borbi protiv korupcije.

D.M.
Foto: I.L.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara