"Nije ovo Beirut, ovo je Sicilija na dobrom putu za Kolumbiju"

"Nije ovo Beirut, ovo je Sicilija na dobrom putu za Kolumbiju"

"NAKON brutalnog 'odstreljivanja' novinara, žena, srednjoškolaca, eksplozija, ubojstava s metkom u čelo i premlaćivanja može se zaključiti kako je Hrvatska ovih dana postala najnesigurnija zemlja  u Europi", stoji na službenom blogu bivše ministrice pravosuđa Vesne Škare Ožbolt u kojemu komentira sinoćnje događaje. Tako kaže kako je "svjetiljka na crvenom", posebice onima kojima su puna usta pravne države.

"Ovdje ne pomaže brzo donošenje antimafijaških zakona. Ovdje pomaže samo i jedino brza i djelotvorna akcija. Sve ostalo je besmisleno. Ne, nije ovo Beirut, ovo je Sicilija na dobrom putu za Kolumbiju!", komentirala je Škare Ožbolt parafrazirajući sinoćnji komentar premijera Ive Sanadera koji je kazao kako neće dozvoliti da se od Hrvatske napravi Beirut.

"Ljudi iz vlasti, primite se svi vrlo ozbiljnog posla. Za to su vas građani, koji su danas u ozbiljnom strahu izabrali", poručila je na svom blogu bivša ministrica pravosuđa. 

Još jedan u nizu napada na istaknute građane

Svjetski mediji i jutros izvještavaju o jučerašnjem zločinu usred Zagreba gdje su u eksploziji podmetnute bombe ubijeni Ivo Pukanić i Niko Franjić.

Associated Press, čiju je agencijsku vijest prenijelo niz američkih medija, uključujući The New York Times, piše da je usred Zagreba u bombaškom napadu ubijen istaknuti hrvatski novinar Ivo Pukanić i njegov kolega Niko Franjić. Agencija prenosi izjave policije koja je navela da su dvojica muškaraca ubijena u eksploziji bombe podmetnute pod Pukanićev automobil.

Agencija podsjeća i na atentat na Pukanića iz travnja ove godine te na slučaj njegove supruge Mirjane koja je prisilno hospitalizirana u bolnici u Vrapču. Spominje se i nagrada HND-a koju je dobio 2003. godine za intervju s tada odbjeglim generalom Antom Gotovinom te ovogodišnje izbacivanje Pukanića iz HND-a zbog objavljivanja medicinske dokumentacije Mirjane Pukanić u Nacionalu.

Britanski Telegraph, također, prenosi informacije o zločinu te piše da se Hrvatska nalazi u stanju pripravnosti nakon ubojstva novinskog izdavača čije je ubojstvo posljednje u nizu sličnih napada.

Jučerašnje mafijaško ubojstvo samo je posljednji u nizu nasilnih napada nad istaknutim hrvatskim građanima. Ranije ovog mjeseca kćerka jednog od najistaknutijih hrvatskih odvjetnika ubijena je s dva hica u glavu. Ubojstvo se dogodilo u stubištu zgrade u kojoj je živjela, u središtu glavnog grada Hrvatske. Prije toga istaknuti novinar koji je pisao o kriminalu te visoki gradski dužnosnik pretučeni su na ulici, a jedan je poduzetnik umalo pretučen na smrt, navodi se u izvješću Telegrapha.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Agencija AFP također prenosi informacije o ubojstvu Pukanića i Franjića navodeći da policija još nije navela moguće motive ubojstva Ive Pukanića. Istragom su obuhvaćeni svi mogući motivi napada na suvlasnika Nacionala, piše AFP.

"Hrvati moraju početi sve iz početka"

Miloš Vasić, novinar srpskog tjednika Vrijeme, za B92 je rekao da ubojstvo Pukanića "predstavlja korak dalje u eskalaciji krize u Hrvatskoj gdje je organizirani kriminal ispušten iz kontrole". Rekao je i da očekuje pokretanje velike policijske akcije protiv organiziranog kriminala te pri tom istakao da ta akcija vjerojatno neće sličiti akciji srpske policije "Sablja" pokrenutoj nakon ubojstva premijera Zorana Đinđića.

"Hrvatska je potpuno iz kontrole ispustila organizirani kriminal, za razliku od Srbije koja je prije akcije Sablja vodila akciju Svjedok u kojoj su obavještajno i kriminalistički utvrđene sve pretpostavke za buduća uhićenja one ekipe koja je nakon ubojstva Đinđića uhićena. Hrvati moraju početi sve iz početka", rekao je Vasić.

Vasić smatra da je Pukanić bio "upetljan i angažiran na raznim stvarima" zaključno s posljednjom pričom kada je ubijena kćerka zagrebačkog odvjetnika Zvonimira Hodaka, Ivana Hodak. Vasić podsjeća da je Pukanićev Nacional nastao uz pomoć i financijsku podršku Hrvoja Petrača kojega mnogi povezuju s jednom strujom hrvatskog podzemlja.

"Hrvoje Petrač je uspio, zahvaljujući svojim domoljubnim akreditivima, postati vrlo važan poslovni čovjek u Zagrebu. Čovjek koji je nakupovao velike nekretnine i uvalio se u značajne financijske tijekove, bio je financijer Ive Pukanića", kazao je Vasić.

"Pukanić se pretjerano angažirao na jednoj strani, ne sluteći kolika je moć s druge strane i to se završilo ovako kako se završilo", zaključio je Vasić.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara