Nijemci prekinuli suđenje bivšem čuvaru nacističkog logora. Slabog je zdravlja

Nijemci prekinuli suđenje bivšem čuvaru nacističkog logora. Slabog je zdravlja
Foto: EPA

SUĐENJE bivšem čuvaru nacističkog logora u Njemačkoj zbog sumnje da je sudjelovao u ubojstvima prekinuto je zbog pogoršanja zdravstvenog stanja optuženika kojemu je 95 godina.

"Medicinsko vještačenje kojim će se utvrditi je li optuženik sposoban za suđenje obavit će se u siječnju", rekao je za AFP Gregor Saremba, glasnogovornik suda u Muensteru, gdje su se dosad održavale rasprave.

"Bude li proglašen sposobnim, suđenje će početi ispočetka". Naprotiv, "u slučaju trajne nesposobnosti suđenje i kazneni progon se prekidaju", dodao je. 

Najvjerojatnije posljednje suđenje ovakvog tipa

Optuženik, Johann Rehbogen, pati od srčanih i bubrežnih tegoba, zbog čega je primljen u bolnicu. Zasad nije kadar pratiti rasprave. Suđenje koje je počelo u studenom najvjerojatnije je posljednje u Njemačkoj koje obuhvaća to razdoblje, s obzirom na visoku dob osoba za kojima pravosuđe traga.

Do siječnja je bilo planirano 14 rasprava koje ne mogu trajati više od 2 sata, kako bi se poštedjelo devedesetogodišnjaka.

Johann Rehbogen je optužen da je između lipnja 1942. i rujna 1944. radio u nacističkom logoru u Stutthofu, blizu Gdanjska u Poljskoj, gdje je ubijeno oko 65.000 ljudi, uglavnom židovskih žena iz baltičkih zemalja i iz Poljske. Taj je logor postao dio sustava za istrjebljenje židova u lipnju 1944.

Svjesno odobrio ubojstva stotina ljudi

Optuženik koji je "poznavao sve metode ubijanja", "svjesno je odobravao ubojstva stotina ljudi", premda u njima nije izravno sudjelovao, piše u optužnici.

Može dobiti do 15 godina zatvora s obzirom na njegovu dob, što je simbolična kazna.

Njemačka je zadnjih godina sudila i osudila nekoliko bivših pripadnika SS-a za sudjelovanje u ubojstvima, izričući stroge ali zakašnjele kazne. No nijedan od osuđenika nije zbog narušenog zdravlja bio u zatvoru.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara