Nijemci tražili da se oduzmu prazni stanovi i stave na tržište. Ništa od toga

Nijemci tražili da se oduzmu prazni stanovi i stave na tržište. Ništa od toga
Foto: EPA

NJEMAČKI ministar gospodarstva Peter Altmaier odbacio je u ponedjeljak zahtjeve za oduzimanjem nekretnina od kompanija s velikim stambenim fondom zbog povećanja stanarina i nestašice stambenog prostora koji su proteklog vikenda potaknuli prosvjede u Berlinu.

Deseci tisuća građana prosvjedovali su prošle subote u Berlinu protiv kontinuiranog rasta najamnina i nestašice stambenog prostora, a pokrenuta je i akcija prikupljanja potpisa za održavanje referenduma o oduzimanju nekretnina kompanijama s velikim stambenim fondom.

Njemački ministar gospodarstva: "Prijedlog je potpuno suvišan"

Inicijatori kampanje traže da se kompanijama koje u fondu imaju više od tri tisuće stanova dio nekretnina uzme u javnom interesu.

Altmaier je prijedlog danas u Berlinu ocijenio "potpuno suvišnim". Njemačka će u sljedećim godinama uložiti "dodatnih do deset milijardi eura u gradnju socijalnih stanova i stambenih nekretnina", dodao je ministar gospodarstva iz vladajuće Kršćansko-demokratske unije.

Proteklih se godina razlika u najamninama stanova u privatnom i javnom vlasništvu sve više povećavala, s prosječnih 70 eurocenti po kvadratnom metru u 2013. na 1,30 eura u 2017., pokazuju podaci njemačkog Instituta za gospodarska istraživanja (IW).

Njemački ustav dozvoljava oduzimanje privatne imovine u slučaju izvanrednog stanja, ali je senat grada/savezne države Berlina procijenio da bi ih taj potez stajao više od 30 milijardi eura i da bi dodatno povećao njihov ionako veliki dug.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara