Nijemci ulažu 160 milijuna eura u Srbiju

Nijemci ulažu 160 milijuna eura u Srbiju
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

U PANČEVU u Srbiji svečano je obilježen početak izgradnje tvornice za proizvodnju pogonskih sustava za električna vozila. Investicija je to od 160 milijuna eura, a u tvornici bi trebalo raditi 1000 radnika, piše Politika

Nijemci objasnili zašto su odabrali Srbiju

Na polaganju kamena temeljca Mike Henkel, jedan od direktora tvrtke ZF (ZF Friedrichshafen AG), poručio je da je mnogo faktora pridonijelo tome da Srbija bude odabrana kao zemlja u koju će ulagati i gdje će razvijati proizvodnju.

"Odluka o izgradnji tvornice bila je duga. Odabrali smo Pančevo zbog iznimne infrastrukture: imamo dovoljno prostora za proširenje postrojenja, potencijal za njegov razvoj, nekoliko transportnih pravaca i blizu je glavnog grada", rekao je Henkel. Kao što je naveo, za njega kao člana glavnog odbora tvrtke, posvećenost zaposlenicima, nova tehnologija i prednosti cijena izuzetno su važni i uvjeren je da će to naći u Srbiji.

Otvaranju tvornice te kompanije u Pančevu nazočio je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da je to jedna od najvećih investicija u Srbiji koja će mnogo značiti tom najslabije razvijenom dijelu Vojvodine, ali i cijeloj zemlji.

Izrazio je nadu da će ZF otvoriti proizvodne pogone na dvije ili tri lokacije u Srbiji.

Vučić: Braćo Nijemci, hvala što ste ostali ovdje

"Braćo Nijemci, hvala što ste ostali ovdje. Dođite koliko god možete i ostanite u Srbiji dulje vrijeme jer nigdje nećete imati bolje uvjete za poslovanje. Mi ćemo vam dati pet posto boljih uvjeta nego što možete dobiti u drugim zemljama", rekao je Vučić.

Zahvalio je i njemačkom veleposlaniku Axelu Dittmannu što pridonosi privlačenju njemačkih investitora u Srbiju i podsjetio da su njemačke tvrtke, kad je došao u Srbiju, na ovom tržištu zapošljavale 23.000 ljudi, a sada ih je 47.508.

Predsjednik Srbije je rekao da je, uz proizvodni pogon u kojem je 620 proizvodnih radnika te tristotinjak inženjera, logističkih radnika i članova uprave, planirano i zapošljavanje više od 100 ljudi u ZF Istraživačkom centru. "Pogledajte u budućnost jer ZF nije tvornica jeftinih dijelova, ZF je tehnologija budućnosti", rekao je predsjednik Vučić.

"Srbija treba mijenjati sustav obrazovanja - da imamo još više stručnih ljudi, ali i zanatlija i onih koji su spremni raditi u modernim proizvodnim kapacitetima, da idemo u korak sa svijetom", rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Vučić je istaknuo da je Srbija ekonomski stabilna zemlja i da treću godinu zaredom ima suficit u budžetu, a da će do kraja godine javni dug pasti na manje od 50 posto bruto domaćeg proizvoda.

Njemački veleposlanik Axel Dittmann izjavio je da je ponosan što je svjetski lider u mobilnosti stigao u Srbiju i izabrao Pančevo. "Proizvodnja će uskoro početi, a prisutnost ZF-a dobar je primjer sve bliže suradnje Srbije i Njemačke u gospodarstvu", rekao je Dittmann.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara