Nijemci zabrinuti: Turska kriza je rizik za naše gospodarstvo

Nijemci zabrinuti: Turska kriza je rizik za naše gospodarstvo
Foto: EPA

TURSKA valutna kriza predstavlja novi rizik za njemačko gospodarstvo, uz trgovinske napetosti u odnosima sa Sjedinjenim Državama i mogući izlazak Britanije iz Europske unije bez dogovora o trgovinskom režimu, objavilo je gospodarstvo financija.

Zbog pogoršanih diplomatskih odnosa sa SAD-om i strahovanja ulagača od utjecaja predsjednika Tayyipa Erdogana na monetarnu politiku, turska lira oslabjela je od početka godine gotovo 40 posto prema dolaru.

Lira se u međuvremenu blago oporavila i trenutno je na gubitku prema dolaru u odnosu na početak godine nešto manje od 30 posto. U jutrošnjoj je trgovini ponovo oslabjela prema dolaru, 1,5 posto, zakočena bojaznima ulagača da će Washington uvesti nove ekonomske sankcije Ankari ako im ne izruči pritvorenog evangeličkog pastora Andresa Brunsona.

Jedni od vodećih ulagača

Njemačka zauzima drugo mjesto na ljestvici vodećih ulagača u Tursku, odmah nakon Europske unije u cjelini.

"Rizici su i dalje izraženi, naročito vezano za neizvjestan tok Brexita i buduću američku trgovinsku politiku", istaknulo je njemačko ministarstvo financija u najnovijem mjesečnom izvješću.

"Novi, vanjski ekonomski rizik predstavljaju ekonomska zbivanja u Turskoj", dodaje se.

Unatoč rizicima, njemačko gospodarstvo i dalje bilježi snažan rast, poduprto državnom i osobnom potrošnjom, niskim kamatnim stopama, snažnim tržištem rada i rastom realnih plaća, ističe se u izvješću.

U ministarstvu očekuju da će i kompanije povećati ulaganja s obzirom na dobro stanje u svjetskom gospodarstvu unatoč prijetnji trgovinskog rata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara