Nijemci žele još bolje zaštititi domaće tvrtke od stranog preuzimanja

Nijemci žele još bolje zaštititi domaće tvrtke od stranog preuzimanja
Foto: EPA

NJEMAČKI ministar gospodarstva Peter Altmaier želi osnovati novo vladino tijelo koje bi u kratkom roku moglo odlučiti treba li država preuzeti vlasnički udio u ključnim domaćim kompanijama kako bi ih zaštitila od inozemnih preuzimanja.

U novoj industrijskoj strategiji Altmaier je predložio osnivanje odbora čije bi ovlasti u krajnjoj konzekvenci uključivale donošenje odluke o kupnji udjela u domaćim proizvođačima osjetljivih ili sigurnosno relevantnih tehnologija.

Udjele bi kupovala državna razvojna banka KfW, na određeni vremenski period. Postojeći njemački zakoni već dopuštaju tu mogućnost, ali je postupak prema mišljenju ministra prespor.

"Trebamo to brže i efikasnije raditi"

"Treba oformiti strukture koje bi mogle donositi odluke brže i efikasnije no što je do sada bio slučaj", tumači ministar u Industrijskoj strategiji 2030.

Njemačka bi prema njegovim planovima ujedno ubrzala postupak provjere ulagača izvan Europe koji žele kupiti udjele u njezinim ključnim sektorima. Mnogi drže da pri tome u vladi na umu imaju ulagače koje podupire kineska država.

Objava Altmaierovih planova vremenski se poklopila s europskim preispitivanjem industrijske strategije i odnosa s Kinom zbog učestalih ulaganja kineskih kompanija u ključne sektore u Europskoj uniji.

Njemački dužnosnici drže da je kinesko preuzimanje proizvođača robota Kuke u 2016. bilo ozbiljno upozorenje koje je naglasilo potrebu da se zaštite strateški dijelovi gospodarstva.

Nijemce je uznemirila i prošlogodišnja ponuda kineske Državne elektroenergetske mreže za preuzimanje 50Hertza, kompanije koja upravlja elektrodistribucijskom mrežom. Budući da Berlin nije uspio u Europi pronaći alternativnog ulagača, uskočila je državna razvojna banka kako bi blokirala ulazak kineske tvrtke, podsjeća Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara