"Nikola Šubić Zrinski" prva glazbena premijera osječkog HNK

OPERA "Nikola Šubić Zrinski", glazbena tragedija u tri čina, Ivana pl. Zajca, bit će prva glazbena premijera osječkog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u 98. sezoni te kazališne kuće, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u tom kazalištu.

Intendant osječkog HNK Željko Čagalj rekao je kako je to 14. uprizorenje "Zrinskog" u tom kazalištu. Prvi put je izveden 1908., na gostovanju u Sarajevu, prva osječka premijera održana je 1912., a posljednje premijerno uprizorenje bilo je u veljači 1990., po redateljskoj postavi Koste Spaića.

Redatelj predstave Ivica Krajač ocijenio je kako je predstava "kombinacija dokumentarnog pristupa s mnoštvom izvornih materijala", odnosno da će predstavu pratiti video i arhivski materijali koji bi joj trebali dati dokumentarni ugođaj, ali će se uvrstiti i jedna izvorna Zajčeva arija, koja, kako tvrdi, do sada nikada nije bila izvedena.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Krajač je kazao kako svoj redateljski rad u predstavi posvećuje svom profesoru i mentoru Kosti Spaiću, u čijoj je predstavi "Zrinskog", 1982. u zagrebačkom HNK-u debitirao kao suradnik njemu i dirigentu Lovri Matačiću, koji je dirigirao tom predstavom.

U ulozi Nikole Šubića Zrinskog, kao hrvatskog bana i zapovjednika Sigeta, nastupit će Siniša Hapač.

Dirigenti predstave su Zoran Juranić i Mladen Tutavac, scenografiju potpisuje poznati hrvatski slikar Zlatko Kauzlarić-Atač, kostimografiju Ika Škomrlj i Dženisa Pecotić, a autorica koreografije je Sonja Kastl.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara