Ninoslav Pavić u problemima: Ništa od državnog spašavanja Adriatica.neta

Tekst: I. Ćimić
Foto: Arhiva

ČINI se da se EPH našao u ozbiljnim financijskim problemima zbog touroperatora Adriatica.net, jer prema informacijama kojima raspolaže Index Vlada Jadranke Kosor odustala je od plana za spas te tvrtke. Iako je početkom mjeseca izašla informacija da će Vlada omogućiti ulazak državnih tvrtki i to prije svega Croatia Airlinesu, ACI-ju i Jadroliniji u proces dokapitalizacije s pet milijuna eura kako bi se spasio taj touroperator, čini se da se od toga nema ništa.

Navodno je plan skovan još dok je Ivo Sanader vedrio i oblačio Banskim dvorima, ali se od toga odustalo, što su nam i potvrdili iz Ureda Vlade. 

Vlada: Nema plana spašavanja

"Netočno je da postoji bilo kakav plan Vlade RH za spašavanje tvrtke Adriatica.net.", stoji u odgovoru za Index Ureda za odnose s javnošću Vlade Republike Hrvatske. U dodatku se tek obavještava kako postoji program mjera i potpora Ministarstva turizma za pripremu i realizaciju turističke sezone 2010. godine, usmjeren prema cjelokupnom turističkom sektoru, ali koji se ne može vezati samo uz tu tvrtku. Također sve tri tvrtke koje su se spominjale kao spasitelji Adriatice opovrgnuli su ulaz u tu tvrtku.

CO nema pojma, u Jadroliniji nikada o tome nisu ni raspravljali

"Budući da prema Statutu Croatia Airlinesa o kupovini i prodaji udjela u trgovačkim društvima odlučuje vlasnik tvrtke te da o tome nikakva odluka još nije donesena, Croatia Airlines ne može ni komentirati moguće planove vezane s budućom vlasničkom strukturom Adriatica.neta", stoji u služenom odgovoru Croatia Airlinesa na upit Indexa.

Sličan odgovor dobili smo i od druge državne tvrtke koja je trebala pomoći medijskom magnatu Paviću, Jadrolinije. Naime, iz ureda Slavka Lončara, predsjednika Uprave Jadrolinije obaviješteni smo kako Uprava o tome uopće nije ni raspravljala.

ACI dobio prijedlog

No, da je plan za spašavanje zaista i postojao potvrdili su nam iz ACI-a. Naime, ondje su nam rekli da je prijedlog stigao u tvrtku kao i da je težak oko 5 milijuna eura, no o tome nije raspravljano.

"Kada Nadzorni odbor ACI-ja razmotri dostavljeni prijedlog i donese odluku o eventualnoj dokapitalizaciji, možemo Vam poslati službeni odgovor od strane ACI d.d. tj. odluku NO ACI-ja", rekla nam je glasnogovornica ACI-a Gracia Krainer dodajući kako takvu odluku može donijeti samo Nadzorni odbor, ali nikako uprava. Sudeći prema odgovoru iz Banskih dvora koje je dobio Index, lako se može nazrijeti odluka NO-a, a to je odbijenica.

Dragi Ivo može pomoći?

Prema dosadašnjim informacijama Vlada je trebala spasiti tvrtku koja je do sada bila u suvlasništvu medijskog magnata Ninoslava Pavića, na način da poduzeća koja su dijelom u državnom vlasništvu kupuju udjele u preinvestiranoj Adriatici koja je nakon loše turističke sezone na rubu propasti. Tjednik Nacional tada je objavio kako je sporazum težak čak 40 milijuna eura, a glavni nosioci spašavanja tvrtke su Croatia osiguranje, Croatia Airlines, ACI i Jadrolinija.

Ova informacija posebno je zanimljiva upravo zbog toga jer se u nedavnom objavljenom navodnom pismu prepiske između Ninoslava Pavića i člana Uprave WAZ-a spominje informacija kako je proces spašavanja tvrtke Adriatica.net zapeo i to radi odustajanja Croatia Airlinesa. Pavić to u pismu opovrgava, a njemačka uprava uvjerena je kako ih od daljnjeg gutanja novca u tog touroperatora može pomoći bivši premijer Ivo Sanader.

Štoviše, Indexu je iz WAZ-a potvrđeno da su se sa Sanaderom susreli u Essenu, no o sadržaju razgovora, odnosno savjetovanja nisu govorili.

Valja naglasiti kada je akcija spašavanja Adriatice procurio u javnost, mnoge je tada posebno zanimao motiv Vlade da spašava jednog privatnog touroperatora posebice novcem od Croatia Airlinesa koja je samo u prvih devet mjeseci ove godine poslovala s neto gubitkom od 94,16 milijuna kuna. Također, mnoge je zanimalo što će Vlada zauzvrat dobiti od EPH-a?  

Na ta pitanja odgovora, barem službenih nema. U samoj tvrtki Adriatica.net rekli su nam da je proces dokapitalizacije u posljednjoj fazi, ali ne žele otkriti detalje.

U posljednjoj smo fazi dokapitalizacije

"Ne mogu davati nikakve detalje vezane za dokapitalizaciju, a o svemu ćete biti obaviješteni na vrijeme", rekao nam je glasnogovornik tvrtke Adriatica.net Kristijan Gržetić. Naime, Gržetić nam je zapravo ponovio sve ono što je rekao i prije gotovo mjesec dana, no uz jednu razliku. Tada je rekao kako će sve biti objavljeno u roku od dva tjedna. No, taj rok je prekoračen za tjedan dana.

"Riječ je o velikom i vrlo ozbiljnom poslu pa mislim da sada nije toliko bitno danas-sutra. Kao što sam već rekao, mi za sada ne možemo ništa komentirati, nikakve neslužbene komentare i izjave. Kada dokapitalizacija bude gotova, bit ćete pozvani na posebnu konferenciju za novinare, a to će biti vrlo skoro", rekao je Gržetić.

U travnju spašavali sa 30 milijuna kuna kredita

Vlasnički Adriaticu.net još uvijek kontroliraju EPH (Ninoslav Pavić i WAZ) te tvrtka Emporion gdje je ključni udjeličar Marko Vojković. Iz tvrtke Croatia osiguranje potvrdili da su u travnju ove godine odobrili zajam od 30 milijuna kuna Adriatica.netu, no ni to nije bilo dovoljno da se spasi posrnuli div. Navodno sada bi glavni spasitelj propalog turističkog carstva novinskog magnata trebao biti neprikosnoveni Ivica Todorić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara