Nismo se spasili: Crveni toksični mulj još uvijek prijeti iz mađarske tvornice aluminija

Foto: AFP

GREENPEACE upozorava da otpadna voda iz mađarske tvornice aluminija još uvijek sadrži toksične kemikalije koje prijete obližnjoj rijeci, a sve to usprkos velikom čišćenju koje je provedeno nakon ekološke katastrofe u listopadu.

Međunarodna ekološka organizacija traži od EU da pritisne mađarsku vlada kako bi se odmah zaustavilo "konstantno zagađenje". Deset osoba je poginulo u listopadu kada je toksičan crveni mulj probio jedan od rezervoara i uništio obližnja mjesta.

"Mađarska vlada mora prestati ugrožavati ljude, životinje i okoliš"

Greenpeace je uveo uzorke vode na šest mjesta diljem kanala kojim odlazi otpadna voda u rijeku Tornu. Torna je dio riječnog sistema koji se na kraju ulijeva u Dunav. Kolontar, mjesto koje je bilo uništeno prošlogodišnjom ekološkom katastrofom, je samo 45 kilometara udaljen od Dunava.

Aktivist Greenpeacea iz Mađarske Balazs Tomori kazao je da su uzorke uzete 26. siječnja provjerili u dva nezavisna laboratorija. "Europska komisija mora intervenirati kako bi mađarska vlada odmah prestala ugrožavati ljude, životinje i okoliš", kazao je Tomori, piše BBC.

Testovi su pokazali da u poslanom uzorku ima 1300 mikrograma arsena na litru, a to je čak 13 puta više nego je dozvoljeno. Aluminija je bilo 200 tisuća mikrograma po litri, što je 100 puta više od dozvoljenog. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara