Ništa od eksperimentalnog cjepiva protiv HIV-a, prekinuto istraživanje

Ništa od eksperimentalnog cjepiva protiv HIV-a, prekinuto istraživanje
Ilustracija: Getty images

NADE u eksperimentalno cjepivo koje je trebalo štititi od zaraze HIV-om ugasile su se nakon što je američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) prekinuo ispitivanje jer cjepivo nije ispunilo očekivanja.

NIH je zaustavio istraživanje HVTN 702 na više od 5000 ljudi u Južnoafričkoj Republici jer je utvrđeno da ne sprječava zarazu HIV-om koji uzrokuje AIDS, prenio je BBC.

Stručnjaci su izrazili duboko razočaranje i poručili da se potraga za cjepivom mora nastaviti.

Takvo cjepivo ne sadrži virus i stoga ne predstavlja prijetnju zaraze HIV-om za ljude koji ga prime.

Propalo cjepivo bilo je nova verzija prvog kandidata za cjepivo protiv HIV-a koji je pokazivao da pruža određenu zaštitu od virusa u kliničkom istraživanju provedenom u Tajlandu.

Postoji mnogo različitih sojeva HIV-a i cjepivo je bilo prilagođeno najučestalijem podtipu u JAR-u, gdje je jedna od najviših stopa zaraze HIV-om u svijetu.

Velike nade

Polagane su velike nade u to cjepivo koje se moglo adaptirati kako bi obuhvatilo i druge sojeve HIV-a koji postoje u drugim dijelovima svijeta.

U istraživanju su sudjelovali dobrovoljci koji su primili ili placebo ili eksperimentalno cjepivo.

Prvi podaci pokazali su da se HIV-om u praćenom razdoblju zarazilo 129 osoba koje su primile eksperimentalno cjepivo te 123 među onima koji su primili placebo.

Dr. Anthony Fauci iz NIH-a kazao je da nažalost to cjepivo neće biti put u okončanje globalne pandemije.

"Znanstvenici nastavljaju raditi na drugim pristupima stvaranju sigurnog i učinkovitog cjepiva protiv HIV-a i vjerujem da se to može postići", rekao je.

U primjeni je profilaktički lijek koji sprječava zarazu ako se uzima prije izlaganja virusu, no za razliku od cjepiva, on se treba uzimati redovito, možda čak i svakodnevno.

U zemljama u kojima taj profilaktički lijek nije dostupan najučinkovitiji način zaštite ostaje upotreba prezervativa tijekom seksualnog odnosa.

Dosadašnja postignuća u razvoju antiretrovirusnih lijekova produljila su životni vijek zaraženih osoba.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara