Nisu uspjeli: Večernjakovci iz "taktičkih razloga" prekinuli štrajk

Nisu uspjeli: Večernjakovci iz "taktičkih razloga" prekinuli štrajk

Foto: Tomislav Kristo (Cropix)

"IZ TAKTIČKIH razloga prekinut ćemo štrajk, ali ne odustajemo od svojih opravdanih zahtjeva. Previše nam je stalo do Večernjeg lista da bismo dopustili da novina i dalje trpi i srazova se u kvaliteti. Uprave, vlasnici i glavni urednici mijenjaju se a mi ostajemo, pa smo više nego itko zainteresirani za budućnost Večernjeg lista", navodi se u priopćenju štrajkačkog odbora Večernjeg lista kojeg potpisuje sindikalist Anton Filić.

Vojska štrajkolomaca

Naime, nakon 26 dana, štrajkači se vraćaju na posao bez da su prihvaćeni njihovi zahtjevi odnosno s Upravom nije dogovoren Kolektivni ugovor što je bio osnovni cilj štrajka.

"No, naš je štrajk ukazao na nedjelotvornost inspekcijskih i drugih službi, zapravo na nefunkcioniranje pravne države. Otkrio je spregu dijela vlasti i medijskih (i drugih) tajkuna na štetu novinara, slobode medija i interesa javnosti da dozna pravu istinu", napominje štrajkački odbor dodajući kako prije svega misle na neriješen pravni status honorarnih suradnika koji su funkcionirali kao brojna vojska štrajkolomaca.

Štrajkači prozivaju Vladu zbog toga što se u hrvatskim medijima ne primjenjuje zakon o radu, kao osnovni zakon koji određuje radno-pravne odnose u tvrtkama.

Medijska blokada štrajka

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ukazali smo na dvostruke standarde našeg vlasnika austrijske Styrije, koja sa svojim zaposlenicima u Austriji njeguje socijalni dijalog i poštuje kolektivne ugovore, dok je prema nama nastupila grubo, ultimativno, ne poštujući tradiciju postojanja Kolektivnog ugovora u Večernjem listu. Sad je valjda i našoj Upravi koja je došla iz 24 sata i nije imala iskustva sa sindikalnim organiziranjem i kolektivnim pregovaranjem jasno kolika je važnost Kolektivnog ugovora te da pregovori o njemu nisu samo stvar dobre volje nego i zakonska obveza", navodi se u priopćenju u kojem nije zaboravljeno kako se gradila prava medijska blokadu oko štrajka u Večernjem listu.

To je pokazuje da su medijski izdavači moćni, isprepleteni s vlašću i solidarni jedni s drugima.

"Njima se stoga uspješno mogu suprotstaviti samo organizirani novinari. Pregovori o granskom kolektivnom ugovoru prilika su da se ujedinimo i solidariziramo, jer samo takvi možemo učiniti nešto na obrani novinarskih prava i slobode medija. A bez istinske slobode da u traženju istine idemo do kraja, ne dopuštajući nikome, pa ni hrvatskim oligarsima, da budu nedodirljivi, nema ni istinske borbe protiv korupcije ni daljnje demokratizacije hrvatskog društva", zaključuje se na kraju.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara