"Nitko ne može birati kada će biti bolestan pa tako ni odvjetnik Domagoj Rešetar"

IVICA KRNJAK, drugooptuženi u slučaju ubojstava srpskih civila u Osijeku, 1991. godine, se putem svojih odvjetnika, Nediljka i Domagoja Rešetara, očitovao o medijskim napisima u kojima stoji kako je suđenje Branimiru Glavašu i njegovim suoptuženicima odgođeno zbog "navodne bolesti" odvjetnika Domagoja Rešetara.

"S obzirom da je 29. kolovoza, putem svih medija, izviješteno da je zbog `navodne bolesti` odvjetnika Domagoja Rešetara odgođeno suđenje Glavašu i drugima, te da navedeni odvjetnik odugovlači kazneni postupak, moramo se očitovati. Nitko ne može birati kada će biti bolestan, pa tako to ne može niti odvjetnik Domagoj Rešetar. Do sada niti jedna rasprava nije odgođena na zahtjev bilo odvjetnika Nediljka, bilo odvjetnika Domagoja Rešetara, koji obojica brane drugooptuženog Ivicu Krnjaka. Zbog toga se činjenica da je odvjetnik Nediljko Rešetar morao na operaciju koljena ne može smatrati odugovlačenjem kaznenog postupka, niti se bolest odvjetnika Domagoja Rešetara može smatrati odugovlačenjem postupka", navodi se u priopćenju kojeg su danas odvjetnici poslali u ime svog branjenika Ivice Krnjaka.
 
"Sudu je dostavljena kompletna medicinska dokumentacija za odvjetnika Nediljka Rešetara, i to otpusna pisma odjela za ortopediju i odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, a za odvjetnika Domagoja Rešetara predloženo je da sud zatraži od liječnika opće prakse zdravstveni karton i da nakon toga vještak kojeg sud odredi ocijeni je li zahtjev za odgodom rasprava zatražen opravdano ili je pak usmjeren na odugovlačenje kaznenog postupka. Zbog toga se ne može niti jednom okrivljeniku, pa tako i Ivici Krnjaku uskratiti pravo na pošteno suđenje, što obuhvaća i pravo na branitelja kojeg on izabere", dodaje se.

"U konkretnom slučaju se odvjetnika Domagoja Rešetara etiketira kao osobu koja odugovlači kazneni postupak, umjesto da se dokumentacija provjeri i vještacima utvrdi je li odvjetnik stvarno bolestan i je li mogao doći na glavnu raspravu. Na ovaj način se pod svaku cijenu hoće nastaviti sa kaznenim postupkom, kršeći prava koja okrivljeniku daje sam zakon i Ustav RH (pravo na pošteno suđenje, pravo na izabranog branitelja), bez da se utvrdi je li bolest jednog branitelja i operacija drugog branitelja simulirana", stoji u očitovanju.

"Tražimo izuzeće sudaca"

"Ovakvo postupanje raspravnog vijeća Županijskog suda u Zagrebu upućuje na to da je vijeće unaprijed već donijelo odluku o krivnji Ivice Krnjaka pa istome nije potreban izabrani branitelj, već tu formalnost može učiniti i branitelj po službenoj dužnosti, bez ikakve pripreme obrane i konzultacija sa Ivicom Krnjakom. Ovo je osobito bitno u situaciji kada se 1., 2., 3. i 4. rujna trebaju saslušavati svjedoci iz tzv. osječke optužnice (Zita Šabanović, Miodrag Vukajlović, Desanka Dragičević, Josip Hanzer, Mladen Pajtler, Marija Prole, Milena Vujičić i Siniša Krnić), za djelo za koje je optužen Ivica Krnjak. Zbog toga je postavljanje branitelja po službenoj dužnosti Ivici Krnjaku i to baš za dane kada se imaju saslušavati ovi svjedoci, kršenje njegovih prava (prava na izabranog branitelja i prava na obranu uz izabranog branitelja), a to predstavlja i kršenje prava na pošteno suđenje, jer mu se postavlja branitelj koji niti jednom nije bio kod njega u pritvoru i s kojim nije pripremao obranu, čime se krši i zakon o kaznenom postupku, jer se okrivljeniku mora osigurati dovoljno vremena i mogućnosti za pripremu obrane sa braniteljem", dodaje se.

"Sve ove navedene činjenice itekako dovode u pitanje nepristranost raspravnog vijeća, koje pod bilo koju cijenu želi održati glavnu raspravu i bez prisustva izabranih branitelja saslušavati svjedoke koji su direktno vezani za optužnicu protiv Ivice Krnjaka, pa je stoga  stavljen zahtjev za izuzeće sudaca i to predsjednika vijeća Željka Horvatovića, članova vijeća Rajke Tomerlin Almer i Sonje Brešković Balent", navodi se u priopćenju. Odvjetnici dodaju i kako su se na ovo očitovanje odlučili kako bi se "javnost upoznala sa pravim stanjem i kršenjem prava Ivice Krnjaka na obranu u postupku koji se vodi protiv njega".

I.M.
Foto: Arhiva

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara