Nitko ne zna zašto: Količina spamova u svijetu nezaustavljivo pada

Ilustracija: AFP

KOLIČINA "spam" ili "junk" e-mailova poslanih diljem svijeta neobjašnjivo je pala tijekom posljednjih mjeseci.

Pad je počeo tijekom kolovoza, dok je ozbiljan pad u količini spamova zabilježen za božićne praznike. Jedna sigurnosna tvrtka je zabilježila da u kolovozu prošle godine dnevno bilo poslano po 200 milijardi spam e-mailova dok ih je u prosincu bilo samo oko 50 milijardi.

Botnet Rustock miruje

Dok nitko ne može objasniti razloge toga pada, oni koji proučavaju spamove kažu kako trend možda neće trajati dugo, piše BBC. Viši analitičar u tvrtki Symantec Hosted Services Paul Wood je kazao da su tijekom božićnih blagdana tri najveća "proizvođača" spamova smanjili svoju aktivnost. "No teško je reći zašto", dodao je Wood.

Objašnjava kako je većina spamova poslana sa "zaraženih" kompjutera poznatijih kao botneta. Jedan od tih botnetova, poznatiji kao Rustock, na svom je vrhuncu bio odgovoran za od 47 do 48 posto u svijetu poslanih spamova. U prosincu je Rustock poslao samo 0,5 posto spamova.

U to su vrijeme i druga dva poznata botneta, Lethic i Xarvester, bili "vrlo tihi". Wood kaže da je i u prošlosti znalo doći do ovakvih "zatišja" koja su bila povezana sa ometanjem botneta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara