Niz potresa i u BiH, osjetili se u Dalmaciji. U Mostaru ozlijeđena dva radnika

Niz potresa i u BiH, osjetili se u Dalmaciji. U Mostaru ozlijeđena dva radnika

NASTAVA u više osnovnih škola na području Hercegovačko-neretvanske županije, sa sjedištem u Mostaru, otkazana je u utorak nakon snažnog potresa koji je prilično uznemirio građane, a na starijim zgradama na području Hercegovine zabilježena je manja šteta.

Zasad su pristigle informacije kako su ozlijeđene najmanje dvije osobe. 

Ozlijeđena dva radnika, u trenutku potresa bili su na skeli

Ozlijeđena su dva radnika građevinske tvrtke "Građevinar-Fajić" uslijed potresa u Mostaru. Riječ je tvrtki koja je angažirana na poslovima uklanjanja nestabilnih dijelova grade Općine Mostar odnosno objekta NAMA i njonje konzervacije. Radnici su u vrijeme potresa bili na skeli. 

"Srećom riječ je o lakšim ozljedama, a radovi su nakon toga prekinuti", rekli su iz te tvrtke za Dnevni avaz. 

Ravnatelji osnovnih škola su odlučili djecu poslati kućama nakon potresa magnitude 5,4 po Richteru koji se dogodio u 10:19 sati s epicentrom južno od Mostara te nakon još nekoliko manjih podrhtavanja tla koja su uslijedila. Vlada Hercegovačko-neretvanske županije koja ima nadležnost nad radom škola, još nije donijela odluku o daljnjim postupcima. 

Zabilježena su još tri slabija potresa.

Prema izvještaju EMSC-a, u 10:40 je zabilježen još jedan potres kod Stoca u BiH magnitude 3,3 po Richteru.

Treći potres dogodio se u 11:08 sati, na dubini od 12 kilometara. Taj je potres bio 75 kilometara od Sarajeva, 65 kilometara od Dubrovnika i 8 kilometara od Blagaja. Kako javlja EMSC, taj se potres jako osjetio i u Mostaru.

Potres se prije 52 minute osjetio 34 kilometra sjeverozapadno od Dubrovnika. Taj je potres bio na dubini od 10 kilometara, a bio je magnitude 3,4 po Richteru.

Na području Mostara zabilježeno je padanje crjepova sa zgrada te manja materijalna šteta na starijim objektima.

Veće štete zabilježene su na području Nevesinja, Berkovića i Ljubinja u istočnoj Hercegovini, gdje su oštećene zgrade općine, gimnazije, kao i glazbene škole. Popucali su zidovi i na nekim zgradama u Sarajevu.

Potres se osjetio i u Hrvatskoj

Po društvenim mrežama građani sa šireg splitskog područja pišu kako su osjetili potres. I građani iz Dubrovnika nam javljaju da se opet tlo jako zatreslo.

Prema prvim informacijama, potres je bio jačine 5,4 po Richteru, epicentar je bio na dubini od 10 kilometara, 60-ak kilometara od Dubrovnika, 77 kilometara od Sarajeva i 11 kilometara od Nevesinja te 9 kilometara od Blagaja.

"Danas 26. studenog 2019. godine u 10 sati i 19 minuta na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je vrlo jak potres s epicentrom kod Blagaja u Bosni i Hercegovini. Magnituda potresa iznosila je 5.4 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VI-VII  stupnja. Potres se osjetio diljem Dalmacije", izvijestili su iz Siezmološkog zavoda RH.

> Javljajte nam kako ste osjetili potres i gdje se nalazite na desk@index.hr

Donosimo reakcije naših čitatelja

"Pozdrav iz Župe Dubrovačke osjetio se potres jako, ali kratko, sve se zatreslo u kući, odavno ovakav nisam osjetio."

"Pozdrav iz Mostara, dobro je treslo."

"Potres se dobro osjetio i u Splitu, u firmi su nam se tresli monitori, stolovi i stolice i sve je to trajalo dobrih 15-ak sekundi."

"Potres se naročito osjetio u Stonu koji je 1996 doživio razoran potres. Ovaj potres u 10 i 20 ljude je za razliku od jutrošnjeg natjerao na bijeg iz kuća kafića...ali izgleda da ipak nije bilo materijalne štete."

"U Stonu na Pelješcu se dobro osjetio. Tresao se namještaj cca 10 sekundi."

"Poštovani, u Metkoviću svi izletjeli na ulicu."

"Zatresao je i Kupare prije 15 minuta, dosta jako."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara