Nizak odziv na španjolskim izborima - promjena vlasti?

ŠPANJOLSKO Ministarstvo unutarnjih poslova tvrdi da je na današnjim parlamentarnim izborima zabilježen relativno nizak odziv u odnosu na izbore prije četiri godine.

Do 13 sati je na birališta izašlo 40 % upisanih birača, dok je prije četiri godine u isto vrijeme svoje građansko pravo iskoristilo njih 42 %.

Smatra se kako bi nizak odziv trebao biti loša vijest za vladajuću Socijalističku stranku (PSOE) premijera Jorge Luisa Zapatera, s obzirom da je njegovo biračko tijelo manje disciplinirano od onog na koje tradicionalno može računati oporbena desničarska Narodna stranka (PP) Mariana Rajoya.

Zapatero je izbore 2004. dobio u dramatičnim okolnostima i usprkos anketa koje su mu predviđale poraz. Razlog je u bombaškom masakru koje su na madridskoj željezničkoj postaji izvršili islamisti 11. ožujka 2004. godine. Španjolsku javnost je masakr potakao da ozbiljnije razmisli o obećanju Zapatera da će povući španjolske vojnike iz Iraka, ali je isto tako bila razbješnjena tvrdnjama tadašnjeg desničarskog premijera Aznara da su za masakr odgovorni pripadnici baskijske ETA-e.

I današnji izbori su pod sjenom terorističkog čina - ubojstva socijalističkog vijećnika u baskijskom gradiću Mondragon, a kojeg su nepoznati napadači ustrijelili pred očima pred očima vlastite obitelji. Zbog tog je zločina, slično kao i prije četiri godine, obustavljena predizborna kampanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolski analitičari se ne slažu hoće li taj događaj pomoći ili odmoći Zapateru. Dio glasača bi mogao podržati socijaliste u znak sućuti prema obitelji ubijenog vijećnika, dok bi se dio podsjetio na debakl Zapaterove vlade u pokušaju da ETA-u dovede za pregovarački stol.

Španjolsku bi vladu na ovim izborima moglo koštati i značajno pogoršanje stanja španjolske ekonomije. Uz inflaciju od 10 %, bilježi se dramatičan pad gospodarskog rasta, ali i cijena nekretnina na španjolskim obalama.

Ipak, najveći kamen spoticanja je pitanje ilegalne imigracije, odnosno tvrdnje oporbenih desničara da je Zapaterova ljevičarska vlada prema imigrantima bila previše blagonaklona, što se odrazilo i na sve veću nezaposlenost, kriminal i etničke sukobe.

D.A.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara