Nizozemci tvrde: Američka invazija na Irak bila je ilegalna

Tekst: S.C.H.
Foto: AFP

WILLIBRORD DAVIDS, predsjednik nezavisnog nizozemskog istražnog povjerenstva koje je pretresalo ulogu vojnih snaga Nizozemske u američkoj vojnoj intervenciji u Iraku 2003. godine, izjavio je kako je ta intervencija bila protuzakonita, prenosi danas britanski BBC.

Povjerenstvo je u svojem izvješću, koje je službeno predstavljeno danas u Den Haagu, zaključilo da rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Iraku 90-ih godina nisu dopuštale američko-britansku intervenciju, te da je ona, prema odredbama međunarodnog prava, bila ilegalna. 

Nizozemska je 2003. godine pružila političku podršku iračkoj invaziji, no vojnu prisutnost u toj je zemlji godinama negirala. Izvještaj je potvrdio kako nema relevantnih dokaza da je Nizozemska doista pružila aktivnu vojnu potporu invaziji.

No izvješće optužuje nizozemske ministre da su selektivno koristili izvještaje tajnih službi, te da je premijer Jan-Peter Balkenende vrlo malo utjecao na rasprave o pitanju Iraka i podršci američkim snagama. Umjesto premijera, tvrdi povjerenstvo, glavnu je riječ u tome vodio bivši ministar vanjskih poslova  Jaap de Hoop Scheffer.

Balkenende je zahvalio povjerenstvu, no odbio je komentirati izvješće, rekavši tek da mu treba vremena da ga podrobno prouči.

Povjerenstvo je u siječnju prošle godine formirala nizozemska vlada, pritisnuta zahtjevima političara koji su u više navrata dovodili u sumnju legalnost vojne intervencije u Iraku i nizozemske podrške invaziji.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara