Nizozemska desnica izgubila sva mjesta u Europskom parlamentu

Nizozemska desnica izgubila sva mjesta u Europskom parlamentu
Foto: EPA

ČELNIK nizozemskih desnih populista Geert Wilders pretrpio je težak udarac na euroizborima izgubivši sva četiri mjesta u Europskom parlamentu (EP), pokazuju rezultati objavljeni danas.

Prvi rezultati govore da je Slobodarska stranka (PVV) dobila samo 3,5 posto glasova. Taj je rezultat Wilders nazvao "razočaravajućim", ali je na Twitteru obećao da će se "PVV vratiti".

Drugi velik gubitak za Wildersa

Wildersova stranka ipak bi mogla osvojiti mjesto u EP-u ako Velika Britanija napusti blok. Tako bi Wilders, koji zagovara izlazak Nizozemske iz Europske unije, sam imao koristi od Brexita jer ako Velika Britanija izađe, Nizozemska bi dobila tri dodatna mjesta od kojih bi jedno išlo Wildersovoj stranci.

Druga stranka nizozemske desnice profitirala je iz kolapsa PVV-a. Forum za Demokraciju kojemu je na čelu Thierry Buaudet, a riječ je o stranci koja prije pet godine nije ni postojala, u nedjelju je osvojila tri mjesta.

Wilders dugo vodi kampanju protiv "islamizacije Nizozemske", a pretrpio je velike gubitke i na pokrajinskim izborima u ožujku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara