Nizozemska odblokirala poglavlje pravosuđa, a Pahor dao zeleno svjetlo za deblokadu dva poglavlja

Nizozemska odblokirala poglavlje pravosuđa, a Pahor dao zeleno svjetlo za deblokadu dva poglavlja

Tekst: I.Ka.
Foto: AFP

SLOVENSKI premijer Borut Pahor kazao je u Bruxellesu da će Slovenija "dati zeleno svjetlo za otvaranje najmanje dva poglavlja u pregovorima Hrvatske s EU-om na pristupnoj konferenciji zakazanoj za 19. veljače". Pahor je kazao da je Slovenija s Hrvatskom dogovorila rješavanje problema i da imaju, što se njihovih interesa tiče, svu potrebnu garanciju za to da su ti interesi zaštićeni.

Pahor nije htio otkriti o kojim se poglavljima radi, samo da će "dati zeleno svjetlo za deblokadu najmanje dva poglavlja". Pahor je kazao da se drži dogovora koji je postigao s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor kada ga je posjetila u Kranjskoj Gori. "Taj dogovor je ispoštovan", dodao je Borut Pahor.

"Odnosi napreduju svim snagama"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pahor je izrazio i zadovoljstvo uspostavljanjem slovensko-hrvatske radne skupine za rješavanje otvorenih pitanja te ocijenio da je to korak naprijed. Dodao je da će ubrzo "oživjeti slovensko-hrvatski gospodarski svijet". "Odnosi napreduju svim snagama", zaključio je Pahor.

Premijerka Jadranka Kosor je kazala kako je Nizozemska odblokirala poglavlje o pravosuđu. "Dakle, dobra je to vijest za Vladu, dobra vijest za Hrvatsku. Kao što vidite, isplati se ustrajati. Naši su napori prepoznati i nadamo se da će u konačnici dati rezultate. Ovo je zadnja stepenica", rekla je Kosor i dodala da je s "naše strane sve spremno za otvaranje Poglavlja 23".

Nizozemskom "da" za deblokadu poglavlja o pravosuđu uvelike su utjecale Belgija, Velika Britanija i Finska koje su nakon godinu dana blokade odustale od nje. Hrvatska bi već u travnju mogla otvoriti ovo poglavlje. Također je na Nizozemsku utjecao i Serge Bramertz, glavni haški tužitelj, koji je nedavno držao govor u parlamentu u kojem je istakao da je zadovoljan odlučnošću koju Hrvatska ulaže u pronalazak topničkih dnevnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara