Nizozemska: otvorena izložba "Između križa i polumjeseca"

Izložbu "Između križa i polumjeseca: tiskane knjige o Hrvatskoj, posebno u Dalmaciji, od XV. do XX. stoljeća, izbor iz Zbirke Dubravčić" svečano je u četvrtak u Sveučilišnoj biblioteci u nizozemskom gradu Leidenu otvorio veleposlanik Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj Frane Krnić, priopćeno je iz veleposlanstva u den Haagu.

Krnić je istaknuo važnost izložbe za Hrvatsku i Nizozemsku, posebno u pogledu kulturne suradnje dviju zemalja i početka pregovora između Hrvatske i Europske unije.

Naglasio je da je i izložba nepobitan dokaz da je hrvatski narod kulturom i tradicijom oduvijek bio integralni dio zapadnoeuropskog civilizacijskog kruga.

Ravnatelj Sveučilišne biblioteke A.J.M. Linmans rekao je kako se očekuje da će Hrvatska 2009. godine biti članica Europske unije i da biblioteka želi već sad, ne čekajući taj datum, početi suradnju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
O Ivi Dubravčiću govorio je Nikola Rašić, nizozemski lingvist, pisac, prevoditelj i leksikograf, podrijetlom iz Zagreba i dugogodišnji Dubravčićev prijatelj.

Ivo Dubravčić (rođen 1935.) u proteklih je 35 godina prikupio iznimnu zbirku od otprilike 600 knjiga, od onih tiskanih prije 1500. godine do današnjih koje svjedoče o povijesti i kulturi Hrvatske, posebno Dalmacije.

Izložba zbirke Dubravčić bit će otvorena od 20. siječnja do 20. veljače 2005. u Sveučilišnoj biblioteci u Leidenu, a u drugoj polovici godine bit će prenesena u Hrvatski povijesni muzej u Zagrebu, gdje će biti predstavljena hrvatskoj publici, stoji u priopćenju hrvatskog veleposlanstva u Nizozemskoj.

(Hina) xpp/xbcav ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara