Nizozemskoj klinici za eutanaziju dnevno stiže hrpa ljudi, govore: Ne mogu više

Nizozemskoj klinici za eutanaziju dnevno stiže hrpa ljudi, govore: Ne mogu više
Foto: EPA

JEDINA klinika specijalizirana za eutanaziju u Nizozemskoj, prvoj državi koja je legalizirala tu prasku, objavila je da je lani primila više od 3000 zahtjeva, 22 posto više nego lani.

Centar za eutanaziju u Den Haagu navodi u priopćenju da je "lani primio 3122 zahtjeva, najviše od 2012., otkako postoji ta ustanova, te "mnogo veći broj od predviđenog". Od pristiglih zahtjeva prihvaćeno je njih oko 900.

"Svakog radnog dana 13 osoba dolazi k nama s molbom: 'Pomognite mi, ne mogu više ovako'", navodi ravnatelj klinike Steven Pleiter.

Velik porast zahtjeva od 2019.

Broj zahtjeva bio je stabilan 2017. i 2018., a snažan porast dogodio se u 2019., kaže centar ne navodeći razloge rasta.

Prema zadnjim službenim raspoloživim podacima koje je objavilo ministarstvo zdravstva, 6126 osoba podvrgnulo se eutanaziji u Nizozemskoj 2018.godine.

Većinu su činili pacijenti oboljeli od raka. Nizozemska je prva zemlja koja je legalizirala eutanaziju 2002., a ubrzo je slijedila Belgija. 

Eutanaziju može tražiti svatko stariji od 12 godina

Eutanaziju prema nizozemskom zakonu može zatražiti svaka osoba starija od 12 godina.

Djeca sve do dobi od 16 godina moraju zatražiti dopuštenje svojih roditelja ili skrbnika.

Najmanje dva liječnika moraju potvrditi da nema drugog razumnog rješenja za pacijenta i da je njegova patnja neizdrživa i bez ikakve nade u poboljšanje. 

Konačna odluka o eutanaziji rezultat je složenog postupka koji uključuje iscrpne razgovore s pacijentom, analizu medicinske dokumentacije i provjeru postupka sa zakonom. 

U slučaju bez presedana u Nizozemskoj je liječnik 2019. godine bio oslobođen tužbe za eutanaziju pacijentice oboljele od Alzheimera.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara