Njemačka će integrirati useljenike i prije nego što dođu u zemlju

Njemačka će integrirati useljenike i prije nego što dođu u zemlju
Foto: EPA

NJEMAČKA vlada planira s integracijom budućih useljenika započeti još i prije njihovog useljavanja u Njemačku, priopćeno je nakon sastanka kabineta Angele Merkel u srijedu.

"Mi već i prije useljavanja trebamo postaviti smjernice za integraciju nakon dolaska u Njemačku", rekla je povjerenica savezne vlade za integraciju Annette Widmann-Mauz nakon sastanka vlade na kojoj je prihvaćen dio tzv. "Nacionalnog akcijskog plana integracije".

Akcijski plan predviđa mjere za integraciju budućih useljenika koje bi započele u zemljama porijekla, a koje se prije svega odnose na učenje njemačkog jezika te iscrpno informiranje o životu u Njemačkoj.

Žele spriječiti stvaranje pogrešnih očekivanja od života u Njemačkoj

"Time između ostalog želimo spriječiti stvaranje pogrešnih očekivanja od života u Njemačkoj", rekla je Widmann-Mauz.

Nacionalni akcijski plan integracije sadrži nekoliko tematskih cjelina od kojih Widmann-Mauz ističe "početnu integraciju i inkluziju".

U projekt su osim vlade uključene i savezne zemlje te pripadnici civilnog društva, socijalnih organizacija te 75 udruga migranata.

Donošenja nacionalnog akcijskog plana integracije je dio priprema za uvođenje Zakona o useljavanju kvalificiranih radnika koji stupa na snagu 1. ožujka ove godine.

Sustavno useljavanje stručnjaka i kvalificiranih radnika

Ovaj zakon će prvi put nakon sedamdesetih godina omogućiti sustavno useljavanje stručnjaka i kvalificiranih radnika iz zemalja koje nisu članice Europske unije.

Njemačkom tržištu rada nedostaje preko milijuna radnika, a samo u sektoru obrtništva je trenutno otvoreno 250.000 radnih mjesta.

Njemačka kancelarka je na tzv. samitu o zakonu o useljavanju stručnih radnika u prosincu naglasila kako je useljavanje potrebno kako bi se zadržalo blagostanje u Njemačkoj.

Stranka Alternativa za Njemačku (AfD) je već kritizirala namjere Angele Merkel da Njemačku pretvori u useljeničku zemlju i time pogorša sadašnje probleme.

"Ono od čega Njemačka veća sada pati je stvaranje paralelnih društava, dječji brakovi, kriminalni klanovi, ubojstva iz časti i nedopušteni uvjeti u školama, štp će se dodatno pogoršati", priopćila je Baetrix von Storch, jedna od vodećih političarki AfD-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara