Njemačka i Francuska bore se za poziciju europskog vođe u NATO-u

Njemačka i Francuska bore se za poziciju europskog vođe u NATO-u
Foto: EPA

FRANCUSKA i Njemačka nadmetale su se za stjecanje europskog vodstva unutar NATO-a u srijedu u Bruxellesu, tijekom prvog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a, nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da je NATO doživio "moždanu smrt".

Javno propitivanje naravi saveza događa se uoči summita NATO-a u Londonu za dva tjedna, koji će obilježiti 70. godišnjicu te organizacije.

Pitanje pouzdanosti predsjednika Donalda Trumpa, turski upad u Siriju, što su kritizirale brojne članice saveza, te američke kritike europskih članica da izdvajaju nedovoljno sredstava za obranu, neki su od problema s kojima se suočava NATO.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas poručio je na sastanku da Europa ne smije biti odvojena od SAD-a te je predložio da glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenbeg formira komisiju stručnjaka, koji bi raspravljali o strateškim pitanjima.

Odvojeno od tog prijedloga, francuski ministar vanjskih poslova, Jean-Yves Le Drian predložio je osnivanje skupine "mudraca", koja bi razmatrala budućnost NATO-a, rekla su dva diplomata za Reuters.

Macron se u intervjuu za Economist, 7. studenog, založio za veću europsku obrambenu integraciju kako bi se brže moglo odgovoriti na krize blizu europskih granica, bez NATO-a ili SAD-a.

Macron je tada upozorio na manjkavu koordiniranost europskih saveznika s jedne te SAD-a i Turske s druge strane.

Maas: NATO je životno osiguranje

"Bitno je da je političko krilo NATO-a pojačano", kazao je Maas novinarima prilikom dolaska na sastanak ministara vanjskih poslova NATO-a.

NATO je "životno osiguranje" Europe, poručio je Maas.

Le Drian nije u srijedu javno govorio, ali su neki diplomati rekli da gledaju u Pariz kako bi postavili tabu pitanja, poput kvalitete američkog vodstva, uzimajući u obzir Trumpovu prijašnju izjavu da je NATO zastario. 

"Radi se o tome tko bi trebao biti prirodni vođa Europe: Pariz ili Berlin, ili moguće oboje, te u kojem se smjeru NATO kreće", rekao je jedan visokorangirani NATO diplomat za Reuters.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara