Njemačka i Nizozemska prekidaju misiju vojne pomoći u Iraku

Njemačka i Nizozemska prekidaju misiju vojne pomoći u Iraku
Foto: EPA

NAKON Njemačke i nizozemska vlada objavila je da prekida misiju obuke lokalne vojske u Iraku pošto su Sjedinjene Države upozorile na rast prijetnji iranskih snaga, odnosno snaga koje imaju podršku Irana. 

Nizozemsko vojno osoblje pomaže uvježbavanju iračkih snaga u Erbilu na sjeveru Iraka zajedno s drugim inozemnim vojnicima. Kako prenosi Reuters, Nizozemska ima 169 pripadnika vojnog i civilnog osoblja u Iraku, što uključuje njih 50 u Erbilu, gdje pomažu kurdskoj vojsci.

Nizozemskim snagama naređeno je da sve do nedjelje ostanu u bazi, javlja nizozemska agencija ANP. 

Ranije danas i Njemačka odlučila povući svoju vojsku 

Ranije u srijedu ministarstvo obrane u Berlinu priopćilo je da je od početka tjedna Bundeswehr na neodređeno vrijeme prekinuo u Iraku poduku iračkog vojnog osoblja. Kao razlog je navedeno pogoršano sigurnosno stanje u ovoj zemlji zbog napetosti s Iranom.

Od početka tjedna Bundeswehr je na neodređeno vrijeme prekinuo svoje aktivnosti u Iraku, priopćilo je ministarstvo obrane u Berlinu. Odluka je, kako se navodi, donesena zbog ''napetosti u regiji“ i pogoršane sigurnosne situacije.

''Mi ćemo tjedno donositi procjene sigurnosnog stanja i shodno tomu prilagoditi svoje odluke o nastavku aktivnosti“, stoji nadalje u priopćenju. Istodobno je navedeno kako ne postoje ''konkretne prijetnje“ za sigurnost vojnika. 
 
Vojni instruktori Bundeswehra se nalaze u sklopu misije borbe protiv Islamske države i stacionirani su sjeverno od Bagdada i u kurdskom Erbilu. 
 
Odluka o prekidu aktivnosti u Iraku donesena je u dogovoru s partnerima iz koalicije koja se bori protiv Islamske države, prenosi Njemačka novinska agencija (dpa) pozivajući se na izvore u ministarstvu obrane. 

U Iraku je 160 njemačkih vojnika.

Povukla se i Španjolska

U utorak je Španjolska povukla svoju fregatu Méndez Núñez s 215 mornara koja je trebala pratiti američki nosač aviona Abraham Lincoln u moru prema Iranu, a kao razlog povlačenja navela je da je "SAD promijenio originalnu misiju''.

Američki State Department naredio je u srijedu povratak najvećeg dijela američkog osoblja iz diplomatskih predstavništava u Iraku zbog rasta napetosti između Washingtona i Teherana. Ta se naredba odnosi na osoblje koje nije zaduženo za izvanredne situacije u američkoj ambasadi u Bagdadu i konzulatu u Erbilu, u autonomnoj pokrajini Kurdistan.

State Department je tu naredbu dao pošto je u utorak američko Središnje zapovjedništvo stavilo svoje snage u visok stupanj pripravnosti zbog "vjerodostojnih prijetnji" iranskih snaga i snaga koje podupire Iran u Iraku.

Napeto između SAD-a i Irana

Napetosti između dviju država narasle su otkako je Iran prošli tjedan objavio da će početi povlačenje iz ključnih dijelova nuklearnog sporazuma iz 2015., čiji je cilj spriječiti Teheran da razvije nuklearnu bombu i iz kojega se Washington lani povukao.

SAD dulje od tjedan dana navodi da iranske vlasti ili njihovi saveznici na Bliskom istoku pripremaju napade na američke interese te je onamo uputio nosač zrakoplova, jedan ratni brod, bombardere B-52 i sustave projektila Patriot.

Iran je snaženje vojne nazočnosti SAD-a ocijenio kao "psihološki rat" i zastrašivanje, a istaknuti iranski klerik je u petak upozorio da američka flota može biti "uništena jednom raketom".

Vrhovni vođa Islamske Republike Iran ustvrdio je u utorak da "neće biti rata" sa Sjedinjenim Državama i ocijenio da je odmjeravanje snaga između Teherana i Washingtona više način testiranja odlučnosti dviju strana nego vojni sukob. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara