Njemačka industrijska proizvodnja ove će godine pasti za čak 4 posto?

Njemačka industrijska proizvodnja ove će godine pasti za čak 4 posto?
Foto: EPA

OČEKUJE se da će se njemačka tvornička proizvodnja ove godine smanjiti za četiri posto, dok će izvoz porasti za samo pola postotnog boda, kao rezultat slabije inozemne potražnje, objavila je industrijska udruga BDI.

Njemački izvozno usmjereni proizvođači pogođeni su međunarodnim trgovinskim sukobima i usporavanjem rasta kineskog gospodarstva, kao i neizvjesnošću povezanom s odlukom Velike Britanije o izlasku iz EU-a.

"Nakon šest uzastopnih godina rasta njemački industrijski sektor zaglavio je u recesiji od trećeg tromjesečja 2018. godine", rekao je generalni direktor BDI-a Joachim Lang.

BDI očekuje da će globalna industrijska proizvodnja ove godine porasti samo 1 posto, nakon što je u prethodne dvije godine rasla po stopama od 3 posto.

Predviđeni rast izvoza od pola postotnog boda u 2019. godini uslijedit će nakon 2,1-postotnog rasta godinu dana ranije, što bi bio najslabiji rast izvoza od svjetske financijske krize 2009. godine.

Očekivali stagnaciju, a sad misle da će biti pad

Početkom godine BDI je očekivao stagnaciju proizvodnje, a sada procjenjuje da će pasti za 4 posto u 2019. godini. U 2018. godini tvornička proizvodnja porasla je na godišnjoj razini za 1,2 posto.

Udruženje njemačkih industrijskih i trgovinskih komora priopćilo je u listopadu da očekuje da će se njemački izvoz smanjiti sljedeće godine, prvi put nakon posljednje globalne financijske krize.

Berlin očekuje da će njemačko gospodarstvo ove godine porasti za 0,5 posto, što ukazuje na to da je ta zemlja izgubila položaj gospodarske lokomotive eurozone dok jačaju trgovinske napetosti i protekcionističke mjere diljem svijeta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara