Njemačka: Nezaposleni bi mogli pomoći pogođenim područjima

Njemački političari predložili su ovih dana slanje nezaposlenih njemačkih stručnjaka u područja pogođena katastrofalnim potresom i tsunamijem, kako bi pomogli u obnovi razorenih područja. L

Potpredsjednik njemačkih Liberala (FDP) Reiner Bruederle predložio je u razgovoru za "Bild am Sonntag" da savezna vlada, zajedno s humanitarnim organizacijama i uredima za zapošljavanje, organizira pomoć njemačkih nezaposlenih stručnjaka u ponovnoj izgradnji pogođenih područja. Za mnoge bi to značio povratak na tržište rada što je izuzetno važno, zaključio je Bruederle.

I demokršćanski političar Harry Carstensen smatra da se među milijunima nezaposlenih Nijemaca sigurno nalazi dovoljno inženjera i stručnjaka koji su spremni pomoći. Njegov frakcijski kolega Andreas Scheuer zatražio je od vlade da se "maksimalno založi" za to da od 500 milijuna namijenjene vladine pomoći pogođenim područjima dobar dio poslova dobiju njemačke tvrtke i da se taj novac "smisleno upotrijebi u korist njemačkih nezaposlenih".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački kancelar Gerhard Schroeder slaže se s prijedlogom oporbenih političara pod uvjetom da se akcija provede "na dobrovoljnoj osnovi". On je u razgovoru za državnu TV postaju ZDF, koji su prenijeli i drugi mediji, objasnio da angažman nezaposlenih u pogođenim područjima iziskuje detaljnu pripremu. "Nema nikakvog smisla da u pogođena područja šaljemo ljude koji se ne služe engleskim ili nekim lokalnim jezikom, a i moralna strana treba biti uzeta u obzir", zaključio je Schroeder.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara