Njemačka odala počast počiniteljima neuspjelog atentata na Hitlera

Njemačka odala počast počiniteljima neuspjelog atentata na Hitlera
Foto: Wikipedia

NJEMAČKA je danas, na 75. godišnjicu, u Berlinu odala počast počiniteljima neuspjelog atentata na Hitlera, a kancelarka Angela Merkel poručila je da postoje trenuci u kojima je neposluh obveza i da treba izvući pouke iz prošlosti. 

„Mi moramo održavati sjećanje i odavati počast. Mi se moramo pobrinuti za to da pouke iz prošlosti ne izblijede“, rekla je kancelarka Angela Merkel u povijesnom bloku Bendler u kojem se danas nalazi ministarstvo obrane.

Dana 20. srpnja 1944. na ovom su mjestu pogubljeni organizatori i izvršitelji neuspjelog atentata na Adolfa Hitlera okupljeni oko časnika Clausa Schenka Grafa von Stauffenberga. Tradicionalno na ovom mjestu svake godine na ovaj dan ročnici Bundeswerha polažu prisegu.

Merkel: Moramo se boriti protiv rasizma

Merkel (iz stranke Kršćansko-demokratska unija CDU) je obraćajući se ročnicima poručila da je sjećanje na atentatore važno u aktualnoj borbi protiv ekstremne desnice.

„Oni nas upozoravaju na to da budemo budni i da se borimo protiv rasizma i nacionalizma u svim oblicima i nijansama“, rekla je Merkel.

Sudionici atentata na Hitlera slijedili su svoju savjest i time pokazali svoj pravi patriotizam.

„Ima trenutaka u kojima je neposlušnost obveza“, rekla je Merkel i dodala da je zadaća Bundeswehra i „kritičko suočavanje s prošlošću“.

Nova ministrica obrane i predsjednica CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer je prije toga ročnike podsjetila na to da Bundeswehr njeguje tradiciju časnika koji su izgubili život u likvidacijama nakon neuspjelog atentata.

„Ovi vojnici bili su uzor jer su ustali protiv nepravde, barbarstva i prezira prema ljudima“, rekla je Kramp-Karrenbauer, kojoj je to bio prvi javni nastup na dužnosti ministrice obrane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara