Njemačka odbacila grčke zahtjeve za odštetu zbog Drugog svjetskog rata

Njemačka odbacila grčke zahtjeve za odštetu zbog Drugog svjetskog rata
Foto: EPA

NJEMAČKA vlada odlučno je odbacila nove zahtjeve Grčke za reparaciju štete iz Drugog svjetskog rata koje je u srijedu prihvatio parlament u Ateni.

"Stav njemačke vlade o ovom pitanju je nepromijenjen: pitanje njemačkih reparacija je kako pravno, tako i politički definitivno riješeno", priopćio je u četvrtak jedan glasnogovornik njemačke vlade.

"Svjesni smo krivnje"

Još u srijedu glavni glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert objasnio je da je Njemačka svjesna povijesne odgovornosti, ali da je pitanje isplate ratne odštete, što se Berlina tiče, riješeno.

"Mi smo svjesni krivnje i velike nepravde koju su Njemačka i Nijemci za vrijeme nacionalsocijalizma počinili u Grčkoj. I zato se trudimo kako bismo s Grčkom, članicom EU-a i eurozone, imali dobre odnose i ostali prijatelji i partneri", rekao je Seibert.

Grčki parlament je u srijedu donio odluku o pokretanju diplomatske ofenzive kako bi Njemačka isplatila ratne odštete. Jedno grčko parlamentarno povjerenstvo je još 2016. izračunalo odštetu u visini od 300 milijardi eura.

Reparacije se odnose na štetu počinjenu tijekom okupacije Grčke, ali i na jednu prisilnu "posudbu" u visini od 412 milijuna tadašnjih maraka koju je Grčka nacionalna banka 1942. bila prisiljena isplatiti Njemačkoj, a ova je tim sredstvima djelomice financirala vojne aktivnosti u Sjevernoj Africi.

Riješeno pitanje

Njemačka smatra da je isplatom od 115 milijuna maraka u šezdesetima, u sklopu sporazuma s Grčkom i ostalim zapadnim zemljama, riješila pitanje reparacija.

Berlin se isto tako poziva i na tzv. Dva plus četiri ugovor iz 1990. koji su potpisale dvije njemačke države i četiri okupacijske sile iz Drugog svjetskog rata i kojim je pravno definirano njemačko ujedinjenje.

Ugovorom, koji je prema navodima Berlina prihvatila i Grčka, s Njemačke se skida odgovornost za reparacije iz Drugog svjetskog rata.

Osim iz Grčke, i iz Poljske u posljednje vrijeme stižu zahtjevi za isplatu reparacija u visini od 800 milijardi eura.

S obje zemlje EU-a Njemačka godinama ima napete odnose. Tomu je razlog strogo postupanje Njemačke u rješavanju grčke dužničke krize, a u slučaju Poljske napeti odnosi između Berlina i  poljske konzervativno-nacionalističke vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara