Njemačka: Pokrajine za suradnju SPD-a i Demokršćanske unije

PREMIJERI njemačkih saveznih pokrajina predlažu, s obzirom na dramatičnu gospodarsku situaciju u zemlji, uspostavljanje kohabitacije Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) i demokršćanske Unije CDU/CSU na saveznoj razini kako bi se postiglo brže donošenje reformi u socijalnom i gospodarskom sektoru.

Premijer savezne pokrajine Porajnje - Pfalz, Kurt Beck (SPD) i njegov stranački kolega i senator Bremena Henning Scherf su pozvali kancelara Gerharda Schroedera (SPD) da Uniji CDU/CSU što prije ponudi platformu za suradnju.

Kancelar Schroeder i premijeri saveznih pokrajina u kojima je na vlasti SPD će se ovog četvrtka sastati kako bi sagledali daljnju suradnju s Unijom CDU/CSU.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I premijeri saveznih pokrajina u kojima je na vlasti demokršćanska Unija su signalizirali potrebu suradnje sa socijaldemokratima u svrhu uspostavljanja boljih uvjeta za gospodarstvo što je osnovni preduvjet za smanjenje broja nezaposlenih. Senator Hamburga Ole von Beust (CDU) je izjavio da treba iskoristiti ovaj trenutak suglasja između vlade i opozicije za sprovođenje drastičnih reformi koje su zemlji prijeko potrebne. Novoizabrani premijer Donje Saske Christian Wullf također smatra direktne razgovore sa SPD-om ´vrlo vjerojatnim´ uz uvjet da SPD i Zeleni pokažu fleksibilnost naspram Unijinih zahtjeva.

Predstavnici gospodarstva zahtijevaju krizne dogovore između predstavnika SPD-a i Unije na najvišoj razini. Nakon najnovijih pobjeda na lokalnim izborima u Donjoj Saskoj i Hessenu Unija CDU/CSU raspolaže većinom u gornjem domu parlamenta Bundesratu. Bundesrat, koji čine prestavnici federalnih jedinica, mora potvrditi svaku važniju odluku Bundestaga koja zadire u interese saveznih pokrajina a to je gotovo svaka zakonska promjena na unutarnjopolitičkom planu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara