Spremaju udar na Darknet: Njemačka policija napada ilegalnu trgovinu oružja preko interneta

Spremaju udar na Darknet: Njemačka policija napada ilegalnu trgovinu oružja preko interneta

Foto: FAH

NJEMAČKA savezna policija vodi više od 80 istraga ilegalne trgovine oružjem preko tzv. Darkneta, dijela interneta nedostupnog standardnim internetskim tražilicama i gdje je i ubojica koji je u petak u Muenchenu počinio pokolj nabavio svoje oružje, priopćeno je u srijedu u Wiesbadenu.

„Trenutno vodimo preko 80 istraga zbog ilegalne prodaje oružja i eksploziva u Darknetu“, rekao je direktor Ureda za borbu protiv kriminala (BKA) Holger Muench u sjedištu ureda u Wiesbadenu.

On je, nakon što je otkriveno da je 18-togodišnji ubojica koji je u petak u Muenchenu u ubilačkom pohodu ubio devetero ljudi a na kraju i sebe oružje nabavio u Darknetu, objasnio kako BKA još od 2013. prati događanja u ovom dijelu interneta. Do Darkneta je moguće doći samo specijalnim preglednicima i to nakon direktnog poziva nekog tko se već nalazi u tom dijelu svjetske digitalne mreže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muench: Sfera puna kriminalaca

„U ovom dijelu interneta se kreće mnogo, mnogo kriminalaca“, rekao je Muench. On je ponovno zatražio od politike da omogući fleksibilnije zakone i za istrage u online sektoru.
 Darknet, kako je rečeno, prije svega koriste kriminalci u gospodarskom sektoru.

„Prema jednoj studiji Instituta za njemačko gospodarstvo, procjenjuje se da se godišnje dogodi 14,7 milijuna slučajeva prijevara preko interneta a samo jedan manji dio je registriran“, rekao je Muench.

U Heidelbergu u četvrtak počinje suđenje jednom sportskom strijelcu koji je preko Darkneta prodavao oružje. Državno odvjetništvo traži sedam godina zatvora.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara