Njemačka povjesničarka se obrušila na ustaški revizionizam u Hrvatskoj

Njemačka povjesničarka se obrušila na ustaški revizionizam u Hrvatskoj
Foto: Index

NJEMAČKA povjesničarka Marie-Janine Calic, stručnjakinja za jugoslavensku povijest, objavila je u uglednom švicarskom listu Neue Zürcher Zeitung (NZZ) komentar u kojem se osvrće na fenomen revizije povijesti na prostoru bivše Jugoslavije u kojem spominje i bivšeg hrvatskog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

U tekstu pod naslovom ''Politika prošlosti na prostoru bivše Jugoslavije je nastavak rata drugim sredstvima'' Calic piše da ''hrvatski i srpski nacionalisti imaju malo skrupula kada je riječ o tome da u svoju korist mobiliziraju fašističke tradicije''. 

Ideološki rat oko interpretacije povijesti

Calic piše da se u zemljama nastalih raspadom Jugoslavije ''vodi ideološki rat oko interpretacije povijesti'' te da se ''Titove partizane sve više opisuje kao izdajnike domovine''. ''Sve što ima veze s Jugoslavijom se demonizira'', navodi povjesničarka.

Ipak, revizionizam je najsnažniji u Hrvatskoj, u kojoj ''nacionalističke snage guraju NDH u pozitivno svjetlo''. Navodi kako je Hasanbegović poraz ustaša 1945. javno opisao kao ''nacionalnu tragediju''.

''Rušilo se partizanske spomenike, ulice nazivalo po ustaškim liderima. Političari, novinari, znanstvenici, predstavnici crkve i interesna udruženja i danas zagovaraju, uz podršku emigranata, jučerašnji san o homogenoj Hrvatskoj'', piše njemačka povjesničarka i podsjeća da su pripadnici ustaške vojske u neovisnoj RH dobili mirovine te da tisuće ljudi slave pjevača Marka Perkovića Thompsona koji minorizira zločine ustaškog režima.

Laži o Jasenovcu

Calic spominje i notorno Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, čiji je cilj izjednačiti zločine ustaša i partizana tvrdeći da je Jasenovac bio i komunistički logor smrti. 

Na kraju njemačka povjesničarka zaključuje da je naročito zbunjena hrvatska mladež, kojoj se serviraju nejasna objašnjenja o nacionalnoj povijesti. Calic kritizira i Plenkovićevo povjerenstvo za prošlost, za koje kaže da je samo izazvalo nove svađe i ništa nije riješilo.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara