Njemačka predala Izraelu dokumente Kafkina najboljeg prijatelja

Njemačka predala Izraelu dokumente Kafkina najboljeg prijatelja
Foto: EPA

NJEMAČKA policija predala je Izraelu tisuće dokumenata koji su pripadali Maxu Brodu, najboljem prijatelju i izvršitelju oporuke Franza Kafke, čime je zaključena dugogodišnja međunarodna pravosudna saga.

Ovo je "epilog prave kafkijanske priče" i "čin povijesne pravde", ocijenio je izraelski veleposlanik Jeremy Issachroff na svečanosti u Berlinu.

Brod, koji je preminuo 1968., pridonio je posthumnoj slavi češkog autora objavivši neka njegova važna djela.

Živo zanimanje za Kafku

I danas je živo zanimanje za Kafkine rukopise. Veliki dio njegova djela nije bio objavljen za života i svaki nepoznati dokument potencijalni je neobjavljeni tekst slavnog autora na njemačkom jeziku ili bi mogao sadržavati pojedinosti iz njegova života.

Dvojica Izraelaca su 2013. kontaktirali Njemačku nacionalnu knjižnicu u Marbachu i potencijalne privatne kupce te im rekli da posjeduju neobjavljene dokumente koji su pripadali piscu i novinaru Maxu Brodu.

Uhitila ih je njemačka savezna policija kojoj su izraelske vlasti dojavile da se radi o prodaji lažnih djela.

Osumnjičeni su imali skladište u Wiesbadenu. U hrpi lažnih umjetničkih djela otkrili su nekoliko kovčega s dokumentima za koje je utvrđeno da su doista Brodovi.

Istragom je otkriveno da su ukradeni iz doma Brodove tajnice u Tel Avivu između 2009. i 2012. godine.  

Sačuvani u bijegu pred nacizmom

Od oko 5000 stranica dokumenata, samo jedan ima Kafkin potpis, razglednica koju je poslao 1910. No drugi rukopisi, među kojima su neobjavljene stranice dnevnika Maxa Broda i pisma koja je razmjenjivao sa suprugom, mogli bi sadržavati pojedinosti iz života Franza Kafke.

Ti će dokumenti biti poslani Izraelskoj nacionalnoj knjižnici koja se dulje od deset godina bori za povrat cjelokupne kolekcije Maxa Broda, sukladno odluci njemačkog suda u Wiesbadenu iz siječnja 2019.

Kafka je prije smrti 1924. tražio do svog prijatelja Broda da nakon njegove smrti spali njegove rukopise, ali Brod ih je sačuvao i odnio u Tel Aviv kada je bježao pred nacizmom.

Brod je sve dokumente oporukom ostavio svoj tajnici Esther Hoffe, koja nije ispoštovala njegove želje i umjesto da ih preda nekoj kulturnoj instituciji, 2007. ih je oporučno ostavila svojim kćerima.

Otada je kolekcija Brod bila predmetom višestrukih sporova koji su završili na izraelskom vrhovnom sudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara