Njemačka pripravna pomoći uhićenje Karadžića i Mladića

NJEMAČKI ministar obrane Peter Struck potvrdio je u četvrtak kako će njegova zemlja nastaviti sudjelovati u osiguranja mira u Bosni i Hercegovini te da će njemački vojnici pomoći akcije usmjerene na uhićenje dvojice najtraženijih ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

"Za primanje BiH u program Partnerstvo za mir veoma je važno da tijela vlasti te zemlje učine sve kako bi se uhitilo Karadžića i Mladića. Američki i njemački vojnici u tome su pripravni pomoći", kazao je Struck novinarima u Sarajevu nakon razgovora što ih je vodio s trojicom članova Predsjedništva BiH.

Njemački ministar obrane podsjetio je kako njegova zemlja trenutačno ima 1.800 vojnika u sastavu SFOR-a u BiH čijom je zaslugom, po njegovoj ocjeni, u proteklim godinama postignuta potpuna stabilnost i osiguran mir u zemlji.

Struck je kazao kako će i nakon okončanja mandata sadašnjeg SFOR-a i prepuštanja mirovne misije Europskoj uniji NATO ostati u BiH a s njim i američki vojnici.

Njemačka će vlada, istaknuo je Struck, podržati napore BiH da se približi NATO-u i Europskoj uniji no istodobno očekuje da vlasti te zemlje učine sve kako bi svojim građanima pružili uvjeravanja da imaju budućnost, posebice kroz nova radna mjesta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački je ministar kazao kako je pri tom od ključnog značenja ukloniti birokratske zapreke za strana ulaganja.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako svi u njegovoj zemlji postaju svjesni koliko je opasno i štetno opstruirati inozemna ulaganja pri čemu je ukazao na probleme s kojima se sučeljavaju njemački investitori.

On je podsjetio na primjer Volkswagena, odnosno njegove tvornice automobila u Sarajevu, koja je nedavno obustavila proizvodnju jer nije dobila očekivane carinske olakšice te na probleme što ih ima Daimler-Chrysler jer se dovodi u pitanje isporuka električne energije mostarskom Aluminijskom kombinatu.

Čović je izjavio kako je BiH pripravna preuzeti odgovornost za sigurnost inozemnih investicija te će u predstojećem razdoblju pokazati kako se odnos prema njima bitno promijenio.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara