Njemačka razotkrila web stranicu za preprodaju eksploziva, pretresi u Hrvatskoj

Njemačka razotkrila web stranicu za preprodaju eksploziva, pretresi u Hrvatskoj
Ilustracija: Luka Stanzl/PIXSELL

POLICIJA je izvršila pretres na lokacijama u Njemačkoj, Hrvatskoj i Litvi, a akcija je povezana sa zatvaranjem jedne internetske stranice koja je služila za razmjenu materijala i informacija o sastavljanju eksplozivnih naprava, ali i za preprodaju droga, priopćili su u utorak njemačko državno odvjetništvo i policija u Goettingenu.

Akcija na 34 lokacije u Hrvatskoj, Litvi i Njemačkoj

"Ilegalne virtualne trgovine u kojima se preprodaju oružje, droge ili eksploziv, poput platforme protiv koje je danas izvedena akcija, vrlo su opasne“, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Donja Saska Boris Pistorius na izvanrednoj konferenciji za tisak.

Akcija je započela u utorak ujutro u 4,30 na 34 lokacije u Njemačkoj, Hrvatskoj i Litvi.

Prije toga je zaplijenjen server s domenom "xplosives.net“ na kojem su se nalazile brojne upute za gradnju eksplozivnih naprava i miješanja eksploziva. 

Na forumu bilo oko 3000 članova

Na forumu, koji je bio dio stranice, bilo je oko 3000 članova od čega je 360 aktivno sudjelovalo u razmjeni podataka. Na platformi su širene i informacije o tzv. "Spreng Conventions“ na kojima su vršene demonstracije eksplozivnih naprava. 

Državni odvjetnik Ingo Rau je pohvalio međunarodnu suradnju koja je dovela do zatvaranja ove internetske platforme.

"Ovaj slučaj je pokazao u kojoj mjeri su njemački istražni organi, posebice u sektoru kibernetičkog kriminala, ovisni o profesionalnoj međunarodnoj suradnji“, rekao je Rau. 

Na upit Hine policija u Goettingenu je priopćila kako u ovom trenutku ne može otkriti detalje vezane uz dio akcije koji se odvio u Hrvatskoj.

Zaplijenjeno 127 kg eksploziva

"Državno odvjetništvo će sutra tijekom dana odlučiti hoće li javnosti predočiti detalje akcije“, rekla je za Hinu glasnogovornica policije Julia Huhnhold.

Prilikom racije je zaplijenjeno 127 kg eksploziva, kao i materijala za pripremu eksplozivnih naprava, ali i preko 30 kg materijala za dobivanje sintetičkih droga.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara