Njemačka: Treći poraz SPD-a na lokalnim izborima

SOCIJALDEMOKRAZSKA stranka Njemačke (SPD) je na općinskim izborima u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein pretrpjela teške gubitke dok je Kršćansko demokratska unija (CDU) osvojila rekordan broj glasova.

SPD je prema prvim službenim rezultatima sa 42,4 pao na 29,3 posto dok se CDU sa 39,1 posto popeo na 50,8 posto. CDU je od 11 općinskih okruga u kojima je dosada SPD bio na vlasti osvojio 7 dok je u tri okruga u kojima je dosada bio na vlasti povećao prednost. CDU je tako od 14 okruga u saveznoj pokrajini Schleswig-Holstein na vlasti u 11.

Zeleni su osvojili 8,4 posto glasova, Liberali (FDP) 5,7 posto a Skup birača Schleswiga 2,5 posto. Od 2,25 milijuna birača je na glasovanje izišlo tek oko 54,4 posto što je najslabiji odaziv birača u polijeratnoj povijesti ove savezne pokrajine. CDU je pobjedom u ovoj pokrajini postao najjača stranka na lokalnoj razini u Njemačkoj.

Premijerka savezne pokrajine Scleswig-Holstein Heide Simonis (SPD) je jučerašnje izbore opisala kao ´katastrofalne i bolne´ po SPD. Ona je za težak poraz optužila lošu politiku SPD-a na saveznoj razini a time i vladu kancelara Gerharda Schroedera (SPD). Glavni tajnik CDU-a Laurenz Meyer poraz SPD-a u Schleswig-Holsteinu doživljava kao ´novi STOP znak za crveno-zelenu vladu u Berlinu´. On je također izjavio da je porazu SPD-a pridonjela i ´crvena korupcija´ u gradskim vijećnicama Schleswig-Holsteina.

Iako gubitak na općinskim izborima u Schleswig-Holsteinu nema direktnog utjecaja na odnose na saveznoj razini, ovo je, nakon teških poraza na izborima za parlamente u saveznim pokrajinama Hessen i Donja Saska prije mjesec dana, treći po redu poraz SPD-a nakon pobjede na saveznim izborima u rujnu te potvrda trenda po kojem SPD uživa najslabiju podršku birača u svojoj poslijeratnoj povijesti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara