Njemačka uvjerava Sjevernu Makedoniju: "Imate našu podršku za članstvo u EU"

Njemačka uvjerava Sjevernu Makedoniju: "Imate našu podršku za članstvo u EU"
Foto: Epa

NJEMAČKA će nastaviti podržavati europski put Sjeverne Makedonije, rekao je ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas tijekom posjeta Skoplju, nakon što se članice EU-a nisu uspjele dogovoriti o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom.

"Na Njemačku se u tome može osloniti", rekao je Heiko Maas na zajedničkoj novinskoj konferenciji s ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovim.

Francuska, Danska i Nizozemska skeptične oko Makedonije

Prošli mjesec se EU lideri nisu uspjeli dogovoriti, zbog protivljenja Francuske, Danske i Nizozemske, o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom iako je učinila sve što su od nje tražili pa i promijenila svoje ime kako bi okončala dugogodišnji spor s Grčkom. 

Te članice EU-a tvrde da Sjeverna Makedonija i Albanija trebaju provesti dodatne upravne i pravosudne reforme.

"Moramo im otvoriti vrata EU-a"

"Za svakoga tko uspije postići bolne kompromise sa susjedima i tko pokreće dugoročne reforme moramo otvoriti vrata EU-a i to je u duhu europskog projekta", rekao je Maas novinarima.

"Nitko u EU-u ne propituje perspektivu članstva Sjeverne Makedonije u EU", dodao je. 

Uoči polijetanja iz Berlina Maas je rekao kako želi da EU ispuni svoje obećanje Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

"Ne samo zbog naše vjerodostojnosti nego i zato što je to naš strateški interes za stabilnom i sigurnom regijom u srcu Europe", istaknuo je tada Maas. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara