Njemačka uvodi kazne od 2500 eura roditeljima koji ne cijepe djecu protiv ospica

Njemačka uvodi kazne od 2500 eura roditeljima koji ne cijepe djecu protiv ospica
Foto: EPA

NJEMAČKI ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) planira zakon koji bi novčanim kaznama od 2500 eura sankcionirao roditelje koji svoju djecu ne cijepe protiv ospica, prenosi dnevnik Bild u nedjelju. 

"Naš je cilj spriječiti da se djeca zaraze ospicama. I zato bi sva djeca u vrtićima i školama morala imati potvrdu o cijepljenju", rekao je Spahn u razgovoru za Bild am Sonntag. 
 
Za roditelje koji ne budu poštivali ovaj zakon predviđene su novčane kazne od 2500 eura te zabrana dolaska djece u vrtiće.

 

Ne mogu ih isključiti iz škole

Isključenje djece sa školske nastave nije moguće zbog školske obveze. 

Roditelji djece koja se već nalaze u vrtićima i školama imaju rok godinu dana da predoče potvrdu o cijepljenju. 

"Svi roditelji moraju biti sigurni da im djecu neće zaraziti druga djeca", objasnio je ministar zdravstva nedjeljnom izdanju dnevnika Bild.

Prema statistikama Epidemiološkog instituta Robert Koch, 93 posto djece u Njemačkoj je cijepljeno protiv ospica. Za iskorjenjivanje ove bolesti je, prema stručnjacima, potrebna kvota od 95 posto.

"Ja želim iskorijeniti ospice. Ali 95 posto ne možemo ostvariti bez obzira na sve kampanje i apele. Zato moramo posegnuti za ovim mjerama", rekao je Spahn koji, s obzirom na suglasnost stranaka vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije glede ovog pitanja, računa na brzu parlamentarnu proceduru donošenja zakona.

Posljednjih mjeseci u više dijelova Njemačke su bile zatvarane škole i vrtići zbog velikog broja djece zaražene ospicama. Cijepljenje u Njemačkoj dosad nije bilo obavezno, nego na dobrovoljnoj bazi.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara