Njemačka vlada suzdržano o Ahmadinedžadovom pismu

NJEMAČKA vlada suzdržano je u petak reagirala na pismo koje je iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad poslao njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.

"U pismu se ne navodi nuklearni sukob između Irana i međunarodne zajednice, ali ono zato sadrži mnoge iskaze koji su za nas potpuno neprihvatljivi", izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Ulrich Wilhelm. Neprihvatljivima se smatraju dijelovi pisma u kojima iranski predsjednik iznova negira pravo Izraela na egzistenciju. Osim toga, kako je nadalje priopćeno, Ahmedinedžad je ponovno doveo u pitanje postojanje holokausta što se u Njemačkoj smatra kažnjivim djelom.

Iranski predsjednik istodobno, kako je priopćeno, naglašava želju svoje vlade za produbljenjem suradnje s Njemačkom. Wilhelm je ukazao na ponudu petero stalnih članica Vijeća sigurnosti ujedinjenih naroda plus Njemačke za rješenjem nuklearne krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Produbljenje suradnje između Njemačke i Irana će biti moguce ako Teheran pozitivno reagira na ponudu međunarodne zajednice", istakao je Wilhelm.

On je naglasio da njemačka vlada ne namjerava objavljivati Ahmedinedžadovo pismo te da Angela Merkel "nema namjeru upuštati se u dužu korespodenciju s iranskim predsjednikom".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara