Njemačka za što hitnije uvođenje novih EU putovnica s biometričkim oznakama

NJEMAČKI ministar unutarnjih poslova Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) ustrajava na što skorijem uvođenju EU putovnica s tzv. biometričkim oznakama pozvavši, prilikom otvaranja susreta europskih ministara pravosuđa i unutarnjih poslova u utorak u Luksemburgu, članice Europske unije da, kao i Njemačka, već početkom iduće godine započnu s izdavanjem tzv. sigurnih putovnica.

Riječ je o putovnicama u kojima bi, osim digitalne fotografije, na ugrađenom chipu bili pohranjeni podaci poput otisaka prstiju i uvećane fotografije šarenice.

Dodatna oprema putovnica je važno oružje u borbi protiv međunarodnog terorizma i ilegalne migracije, istaknuo je Schily. On je objasnio da je za početak najvažnije izdavanje putovnica u koje bi bio ugrađen chip na koji bi se tijekom vremena mogli pohraniti svi potrebni podaci. Njemački ministar ukazao je na uspješan sigurnosni projekt u frankfurtskoj zračnoj luci, u kojoj se već mjesecima vrši kontrola putem registriranja šarenica putnika.

Prema trenutno važećim uputama Europske komisije, zemlje članice su obvezne do kraja godine uvesti barem jedan od tzv. biometričkih podataka u putovnice.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Schily je na unutarnjopolitičkom planu zbog svoje sigurnosne politike već nekoliko puta dolazio u sukob s koalicijskim partnerom, strankom Zelenih. Zeleni drže da ministar, donošenjem zakonskih odredbi koji bi trebali pospješiti borbu protiv terorizma, preduboko zadire u slobode građana. Najnoviji sukob se razvio oko Schilyjeve namjere uvođenja tzv. preventivnih zatvora za strance za koje postoji sumnja da se bave ekstremističkim djelovanjem.(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara