Njemačke vlasti pretražuju kuću Saddamovog savjetnika

VLASTI u Njemačkoj deteljno pretražuju kuću u Hamburgu, vlasništvo znanstvenog savjetnika iračkog predsjednika Saddama Husseina koji je godinama ondje mirno živio sa suprugom i djecom dok susjedi nisu ništa znali o njegovim vezama s režimom u Bagdadu, piše tisak.

Priča objavljena u njemačkom Bildu otkriva da je general Amir al-Saadi posjedovao kuću u Hamburgu gdje je, sve donedavna, živjela njegova supruga Njemica i njihovo troje odrasle djece.

Al-Saadi (55), arhitekt programa iračkog kemijskog i biološkog oružja, prvi je irački vioski dužnosnik koji se predao američkim snagama, u petak u Bagdadu, nakon što je rat proveo u podrumu svoje vile u iračkom glavnom gradu.

I dok je al-Saadi svoje posljednje dane proveo u Bagdadu sa suprugom Helmom (60), nepoznata je sudbina ostalih članova obitelji.

Vlasti u Njemačkoj tragaju za kćerkom Miriam (37) i dvojicom sinova Andanom (31) i Kaisom (27).
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Bildu, susjedi u hamburškoj četvrti ostali su preneraženi spoznajom da je blagi al-Saadi bio visoki dužnosnik Sadamova režima. Vjerovali su da je riječ o dobrostojećem poslovnom čovjeku iz naftne industrije, koji je očito imao novaca ali se nastojao ne isticati. Tako je njegova supruga, nastavnica, vozila Golf, kazao je jedan susjed.

Al-Saadi je zbog svoje žene Njemice bio izbačen iz iračkih oružanih snaga jer je oženio strankinju. No zatim ga je osobno Sadam rehabilitirao, kad su mu zatrebale al-Saadijeve usluge.

U svojem je obrazloženju kazao da se odlučio predati nakon što je vidio izvješće BBC-a u kojemu je rečeno da američke snage tragaju za njim.

Zanimljivo je da je Središnje američke zapovjedništvo dalo tisakti igraće karte s likovima glavnih dužnosnika iračkog režima, a na njima se al-Saadi pojavljuje kao karo sedmica. Sadam Husein je u istom špilu pikov as.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara