Njemački demokršćani sve se više ograđuju od Busha

NJEMAČKA Demokršćanska unija CDU/CSU postupno se ograđuje od vlade američkog predsjednika Georga Busha, a njezin predsjednik Edmund Stoiber u utorak je skandale oko mučenja iračkih zatvorenika nazvao "moralnom i političkom katastrofom".

Stoiber se založio za jaču ulogu Ujedinjenih naroda u obnovi i definiranju političkog uređenja Iraka. Također je izjavio da ni Unija CDU/CSU ne bi poslala njemačke vojnike u Irak u slučaju da je 2004. pobijedila na izborima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

I potpredsjednik poslaničkog kluba Unije i bivši šef Kršćansko demokratske unije (CDU) Wolfgang Sch?uble okarakterizirao je dan ranije postupke američkih vojnika kao "strašne i nečuvene". On je rekao kako nada da će krivci za mučenja biti pozvani na odgovornost

Promatrači promjenu političkog kursa prema kabinetu Georga Busha vide kao taktički manevar pet tjedana prije održavanja izbora za Europski parlament. Unija CDU/CSU je dosad žestoko kritizirala kancelara Gerharda Schroedera zbog njegova distanciranja od Bushove politike vojne opcije, unatoč rezultatima ispitivanja javnog mišljenja koji su pokazali da velika većina Nijemaca podržava Schroederovu iračku politiku.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara