Njemački desničari prijete: Napustit ćemo EU

Njemački desničari prijete: Napustit ćemo EU
Foto: EPA

DESNO-populistička Alternativa za Njemačku (AfD) je nekoliko dana uoči stranačke konvencije posvećene izborima za Europski parlament objavila programski dokument u kojem se spominje mogućnost izlaska Njemačke iz Europske unije u slučaju neispunjenja reformskih zahtjeva te stranke do 2024.

"Ako se naši prijedlozi temeljnih reformi postojećeg sustava EU-a ne ostvare unutar jednog izbornog razdoblja, smatramo da je neophodno pokretanje postupka izlaska Njemačke iz EU-a ili regulirani raspad Unije i osnivanje nove europske interesne zajednice na privrednim temeljima'', stoji u programu AfD-a za europske izbore koji je stranka objavila na svojoj internetskoj stranici.

AfD kritizira pretjerane troškove EU-a

AfD, koji je i osnovan kao protivnik EU-a i eura, smatra kako je sadašnja forma Unije "nedopustiva'' i kritizira velike troškove takve zajednice.
 
"44.000 službenika i 11.000 zaposlenih. Troškovi osoblja koji premašuju osam milijardi eura. Tu je još i 24 europskih agencija za koje nitko ne zna koliko službenika zapošljavaju, a ne treba zaboraviti ni more prevoditelja i vještaka. Oko 4000 službenika EU-a zarađuje više od njemačke kancelarke (330.000 eura bruto)'', kritizira AfD.
 
U stranci predlažu ukidanje Europskog parlamenta te uvođenje tijela s maksimalno 100 zastupnika koje bi izravno slali nacionalni parlamenti. U svojim reformskim zahtjevima AfD priprema ukidanje Europskog suda koji, kako stoji u dokumentu, "previše zadire u ovlasti nacionalnih država''.

Die Welt: Sadašnja verzija programa neće proći u stranci
 
Dnevnik Die Welt piše, pozivajući se na izvore u stranici, kako dokument u sadašnjem obliku nema izgleda za prihvaćanje na stranačkoj konvenciji koja počinje 11. siječnja u saskom gradu Riesa.
 
Pretpostavlja se da će prijetnja izlaska Njemačke iz EU-a ostati, ali će rok za ispunjenje reformskih zahtjeva biti promijenjen sa sljedećeg izbornog razdoblja do 2024. u "u dogledno vrijeme''.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara