Njemački gradovi smiju odmah zabraniti starije dizelaše

Njemački gradovi smiju odmah zabraniti starije dizelaše
Foto: Hina
 
NJEMAČKI gradovi smiju odmah zabraniti starije dizelaše u skladu s pravilima Europske unije, potvrdio je najviši administrativni sud u petak, javlja Reuters.
 
Dan nakon što je Europska komisija uložila žalbu protiv Njemačke zbog njenog neuspjeha u održavanju kvalitete zraka u gradovima, presuda njemačkog suda stavit će još veći pritisak na Volkswagen i druge tvrtke da poprave modele na dizel koji zagađuju zrak.
 
Istraživačka tvrtka Evercore ISI objavila je da će to industriju koštati 14,5 milijardi eura.
 
 
Njemačka je otvorila mogućnost zabrane dizelaša u veljači, kada je dopustila skupinama za zaštitu okoliša da tuže gradove koji ne provode europska pravila o čistoći zraka.
 
 
Deseci njemačkih gradova, uključujući Hamburg, Muenchen i Stuttgart, prelaze dozvoljenu granicu dušikovog oksida (NOx) u zraku, koji uzrokuje bolesti dišnih organa.
 
Sud u Leipzigu u petak je dozvolio zabranu starih dizelaša bez odgode. Ovaj potez mogao bi imati velike posljedice za budućnost automobilske industrije. Zabrane u nekima od najvećih svjetskih tvrtki predstavljaju snažan udarac sektoru te sramotu za kancelarku Angelu Merkel, čija vlada je na meti kritika zbog bliskih veza s industrijom.
 
"Ova presuda je katastrofalna za vladu, koja je pohlepna za profitom automobilske industrije i ostavlja 10 milijuna vlasnika dizelaša na cjedilu", rekao je Juergen Resch, direktor udruge za zaštitu okoliša DUH, članice Europskog ureda za okoliš (EEB).
 
Od 15 milijuna automobila na dizel u Njemačkoj samo 2,7 milijuna ima tehnologiju odobrenu prema europskim standardima. 
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara