Njemački ministar ocijenio vraćanje europskih džihadista "iznimno teškim"

Njemački ministar ocijenio vraćanje europskih džihadista "iznimno teškim"
Foto: EPA

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova ocijenio je da je "iznimno teško" u ovom trenutku organizirati povratak europskih džihadista skupine Islamske države zarobljenih u Siriji, kao što traži Donald Trump.

Povratak bi bio moguć samo ako "možemo zajamčiti da će se te osobe ovdje odmah izvesti pred sud i smjestiti u pritvor", rekao je Heiko Maas u nedjelju navečer za najveću njemačku televizijsku mrežu ARD.

Za to "nam trebaju pravosudne informacije koje još nemamo", rekao je ocijenivši da je u ovim uvjetima "iznimno teško ostvariti" njihov povratak u matične zemlje.

Berlin se želi "dogovoriti s Francuskom i Velikom Britanijom (...) o načinu postupanja", dodao je.

O tom pitanju u ponedjeljak trebaju raspravljati europski ministri vanjskih poslova koji će, među ostalim, razgovarati o "stanju u Siriji, a napose o najnovijim događajima na terenu", vidi se iz dnevnog reda njihova sastanka.

Belgijski ministar pravosuđa pozvao na mirno rješenje

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u nedjelju Europljane da preuzmu stotine svojih državljana koji su zarobljeni u Siriji kao borci IS-a.

Džihadistička skupina je pred konačnim porazom u toj zemlji, gdje se protiv nje bori arapsko-kurdski savez Sirijske demokratske snage (SDF).

No sudbina stranih boraca koje drže kurdske snage još nije poznata. Među njima ima Francuza, Nijemaca, Iraca, Talijana, Engleza i Kanađana. Muškarci su u zatvoru, a žene i djeca u izbjegličkim logorima.

Belgijski ministar pravosuđa Koen Geens pozvao je u nedjelju na "europsko rješenje" i predložio da se "mirno razmisli i vidi što donosi najmanji sigurnosni rizik".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara