NJEMAČKI MINISTAR OSPORAVA MEĐUNARODNU POLITIKU NA KOSOVU

Njemački ministar obrane Peter Struck doveo je u pitanje dosadašnju međunarodnu politiku na Kosovu izjavivši da su neredi na Kosovu u ožujku ove godine pokazali da je trenutačni mir koji tamo vlada varljiv. L

"Treba se zapitati ima li uopće smisla rješenje po kojem se protjerani Srbi mogu vratiti samo uz masovnu zaštitu međunarodnih snaga", rekao je Struck u razgovoru u razgovoru za dnevnik "Handelsblatt" od četvrtka.

On je u današnjem razgovoru još jednom priznao da je Bundeswehr tijekom ožujskih nemira donio "nekoliko pogrešnih procjena".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Berlinski dnevnik "Tagespiegel" istovremeno piše, pozivajući se na interne spise UN-a, da Ujedinjeni narodi spremaju promjenu strategije na Kosovu. U internom izvješću, koje je načinjeno po nalogu glavnog tajnika UN-a Kofija Annana, oštro se kritizira rad prijelazne uprave UN-a na Kosovu (UNMIK) i strategija "Standardi prije statusa", koju je započeo bivši šef misije Michael Steiner. UNMIK je, kako nadalje proizlazi iz izvješća, nemire u ožujku dočekao "potpuno nespreman".

Izvješće stoga traži da se sa sadašnjeg načela "Standardi prije statusa" prijeđe na politiku "ostvarivih prioriteta". Prema pisanju lista, pregovori oko pitanja statusa trebali bi započeti već ove jeseni.

(Hina) xnkre ybr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara