Njemački ministar policije želi uvesti sustav prepoznavanja lica na aerodrome i kolodvore

Njemački ministar policije želi uvesti sustav prepoznavanja lica na aerodrome i kolodvore

Foto: Hina, 123rf

NJEMAČKI ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere želi uvesti sustav prepoznavanja lica na željezničkim stanicama i zračnim lukama, što bi pomoglo sprječavanju terorističkih napada koji proteklih mjeseci pogađaju Njemačku.

Maiziere je u razgovoru za novine Bild am Sonntag rekao kako internetski software može prepoznati jesu li osobe na fotografijama javne ličnosti ili političari.
"Htio bih iskoristiti takvu tehnologiju prepoznavanja lica u video kamerama u zračnim lukama i na željezničkim stanicama. Ako se osumnjičenik negdje pojavi, pojavio bi se i u sustavu", rekao je Maiziere.

Dodao je da se takav sustav već testira na prtljagi bez pratnje o kojima video kamere dojave već nakon određenog broja minuta.

I druge zemlje rade na takvoj tehnologiji, no Nijemci su tradicionalno skeptični oko nadzora zbog zloupotreba koje je tajna policija Stasi radila u vrijeme Istočne Njemačke, kao i Gestapo pod nacistima.

Pripadnici militantne skupine Islamska država u srpnju su izveli dva napada na Njemačku, jedan u vlaku blizu Wuerzburga, a drugi na glazbenom festivalu u Ansbachu, gdje su tražitelji azila ozlijedili 20 ljudi.

Najveći svjetski festival piva, Oktoberfest u Muenichu, kao odgovor na te prijetnje je podigao razinu sigurnosti, zabranivši ruksake, uvevši kontrolne točke na svim ulazima, te podignuvši ograde.

De Maiziere smatra kako bi zabrana ruksaka na velikim događajima mogla biti korisna, te dodaje kako je na pojedinim službama sigurnosti da donesu tu odluku.

"Morati ćemo se naviknuti na ojačane mjere sigurnosti, poput dužih redova, strožih provjera ili osobnih ulaznica. To je dosadno, nelagodno i oduzima vrijeme, no ne smatram kako je to ograničenje osobnih sloboda", zaključio je De Maiziere.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara