Njemački ministar u Budimpešti se susreo sa svjedocima pada Berlinskog zida

Njemački ministar u Budimpešti se susreo sa svjedocima pada Berlinskog zida
Foto: EPA

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Heiko Maas danas je u Budimpešti obilježio 30. godišnjicu pada Berlinskog zida susretom sa svjedocima tog povijesnog događaja.

Zahvalio se Mađarima

"Zid nikada ne bi pao bez hrabrosti i solidarnosti Mađara", rekao je Maas na zajedničkoj konferenciji za medije s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Szijjartom.

"Mi Nijemci nikada nećemo zaboraviti mađarski doprinos", dodao je njemački ministar.

Budimpešta je prihvatila desetke tisuća građana Istočne Njemačke koji su htjeli pobjeći iz svoje zemlje i otvorila im granice kako bi mogli prijeći na zapad.

To je pokrenulo masovnu emigraciju istočnih Nijemaca na zapad. Njihov je odlazak teško pogodio Berlin i naposlijetku otvorio put padu Berlinskog zida 9. studenog 1989. godine.

Razgovarao je sa svjedocima

Nakon razgovora sa Szijjartom, Maas je posjetio Malteški red u Budimpešti. Ta je katolička humanitarna organizacija na ljeto i u jesen 1989. na crkvenom posjedu primila tisuće ljudi koji su odbijali vratiti se u DDR.

Maas je razgovarao sa svjedocima koji su tada radili u toj organizaciji i slušao potresne i dramatične priče o događajima tog sudbonosnog ljeta.

Njemačko-mađarske nesuglasice

Danas su odnosi Berlina i Budimpešte hladniji. Mađarski premijer Viktor Orban u više je navrata napao njemačku kancelarku Angelu Merkel i Europsku komisiju zbog njihove imigrantske politike. Orbana se kritiziralo da šteti demokraciji svojim unutarnjim politikama.

Bez obzira na te nesuglasice, Maas je nakon sastanka sa Szijjartom poručio:

"Unatoč našim razlikama u mišljenjima, važno je da nastavimo razgovarati. Ne smijemo dopustiti da se dijalog prekine."

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara