Njemački Spiegel o hrvatskom skandalu u Rusiji: "Ne može bez mržnje"

Njemački Spiegel o hrvatskom skandalu u Rusiji: "Ne može bez mržnje"
Screenshot

INCIDENT koji je nakon pobjedne hrvatske reprezentacije nad Rusijom napravio nogometaš Domagoj Vida, objavivši video u kojemu pobjedu posvećuje Ukrajini, postao je politička vijest u njemačkim medijima.

O tome izvještava i Der Spiegel na svojem portalu, i to u rubrici politike. Članak pod naslovom “Očito ne može bez mržnje” ponašanje Domagoja Vide opisuje kao “iritantno”, te da je svojim kontroverznim videom u Rusiji izazvao “razočaranje i mržnju”. Njemački medij podsjeća da je uzvik “Slava Ukrajini”, koji je izgovorio Vida, bio pozdrav ukrajinskih nacionalista, koji je postao opet popularan tijek prosvjeda u Kijevu 2014. godine, dok je u Rusiji naravno negativno tumačen.

S Videom je u videu bio i član stručnog stožera hrvatske reprezentacije Ognjen Vukojević, koji je na ruskom rekao da pobjedu posvećuje Ukrajini i svom bivšem klubu, kijevskom Dinamu. Zbog toga je FIFA kaznila Vidu, podsjeća se u članku.

“Hrvati su uvijek bili izdajnici među Slavenima”

“U Rusiji je to prepoznato kao politička gesta s hrvatske strane", piše Spiegel i podsjeća da su odnosi između Rusije i Ukrajine već nekoliko godina iznimno napeti “zbog ruske aneksije Krima i podrške separatistima”. 

Njemački medij dodaje da u Rusiji nisu onda izostale reakcije na Vidinu i Vukojevićevu provokaciju, pa su u jednom talk showu izjavili da su “Hrvati uvijek bili izdajnici među Slavenima” zbog saveza NDH i Hitlerove Njemačke u Drugom svjetskom ratu. Vidin video su kritizirali i ruski komentatori koji inače imaju simpatije za Hrvatsku.

Sve u svemu, zbog nepromišljene Vidine geste stvorio se politički skandal koji se uopće nije trebao dogoditi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara