Sandra Švaljek traži ocjenu ustavnosti Lex Šerifa

Sandra Švaljek traži ocjenu ustavnosti Lex Šerifa

Foto: FAH

NEZAVISNA lista Sandre Švaljek podnijela je Ustavnom sudu prijedlog za pokretanje ocjene ustavnosti izmjena Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, tzv.  Lex Šerif, zbog kršenja načela vladavine prava, trodiobe vlasti te ustavnosti i zakonitosti.

Sporno im je što se zakonskim izmjenama koje je Sabor usvojio početkom prosinca, po njihovoj ocjeni krši Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu ostvarenu preko predstavničkih tijela, a politička moć koncentrira se u rukama lokalnih čelnika.

Koncentracija političke moći


Zbog neizglasavanja proračuna na izvanredne izbore sada ide samo predstavničko tijelo, ali ne i lokalni čelnici, što predstavlja koncentraciju političke moći u rukama nositelja izvršne vlasti kojom se ugrožava Ustavom zajamčen položaj predstavničkog tijela kao nositelja prava na lokalnu samoupravu, navodi NL Sandre Švaljek. 

"Raspuštanje predstavničkog tijela, a bez istovremenog razrješenja lokalnog čelnika i time podjele odgovornosti za nedonošenje temeljnog financijskog akta lokalne zajednice, predstavlja krajnju mjeru nadzora državne vlasti samo u odnosu na predstavničko tijelo, te u međusobnom odnosu predstavničkog tijela i lokalnog čelnika ima za cilj isključivo zaštitu interesa lokalnog čelnika", navodi se u obrazloženju.

Također, Lex Šerif omogućuje da se raspuštanjem predstavničkog tijela u prosincu treće godine mandata, ozakoni situacija u kojoj u prilično dugom razdoblju jedinica lokalne samouprave nema predstavničko tijelo te da u većem dijelu tog razdoblja njome upravlja samo općinski načelnik, gradonačelnik ili župan, ili povjerenik vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara