Nobelova nagrada za književnost dodijeljena Nijemici iz Rumunjske Herti Mueller

Tekst: N.Š.
Foto: AFP

NOBELOVA nagrada za književnost ove je godine dodijeljena njemačkoj spisateljici, rođenoj u Rumunjskoj Herti Müller.

Švedska akademija koja tradicionalno odlučuje o dodjeli nagrade, smatra da je Herta Müller autorica koja "poetskom koncentracijom i iskrenošću proze, opisuje pejzaže obespravljenih".

Njemačka spisateljica je 12. žena dosad koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost vrijednu 10 milijuna kruna, odnosno oko 1.4 milijuna dolara.

"Zapanjena sam i ne mogu vjerovati", rekla je Herta Müller kad je obaviještena o nagradi.

Kćerka bivšeg SS-ovca

Spisateljica je rođena 1953. godine u Rumunjskoj u selu Nitzkydorfu gdje se govorio njemački jezik. Otac joj je bio pripadnik SS-ovih snaga u Drugom svjetskom ratu, a njena majka je nakon rata deportirana u sovjetski logor.

Müller u svojim djelima opisuje svakodnevni život u vrijeme režima rumunjskog diktatora Ceausescua i teškoće njemačke manjine u toj zemlji. Kritizirala je diktaturu i progovarala o netoleranciji, represiji i temama o kojima su se rijetki usudili govoriti u to doba. Neka od najvažnijih djela ove autorice su: "The Appointment", "The Passport" i "The Land of Green Plums".

Cenzurirana u Rumunjskoj

Njena djela bila su zabranjena u Rumunjskoj, ali su se krijumčarila izvan zemlje i odlično prodavala u Njemačkoj.

Emigrirala je 1987. godine, preselila u Berlin i postala svjetski poznata autorica. Nedavno je izazvala bijes Rumunja izjavom u njemačkom tisku o tome kako su razvili "kolektivnu amneziju" u vezi svoje komunističke prošlosti, zaboravivši okrutnost jednog od najokrutnijih diktatora poslije Staljina.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara